Anarchistická federace

Kritik války Ruslan Kocaba na svobodě

Díky mezinárodní kampani odpíračů vojenské služby byl ukrajinský novinář propuštěn z vězení.

Pod tlakem mezinárodního veřejného mínění byla ukrajinská vláda nucena propustit z vězení novináře Ruslana Kocabu, který veřejně vystupoval proti občanské válce a mobilizaci na Ukrajině.

„To, že byl nakonec Ruslan Kocaba osvobozen rozhodnutím odvolacího soudu, je velký úspěch mezinárodní kampaně,“ řekl Rudi Friedrich z německé sítě odpíračů vojenské služby Connection.

Odvolací soud zrušil 14. července 2016 rozsudek nad devětačtyřicetiletým Kocabou v souvislosti s nedostatkem důkazů a rozhodl o jeho propuštění z výkonu trestu. Ruslan Kocaba byl 12. května 2016 odsouzen soudem první instance ke třem a půl letům vězení za „maření zákonných akcí ozbrojených sil Ukrajiny“. 23. ledna 2015 zveřejnil video určené ukrajinskému prezidentovi Porošenkovi a prohlásil, že se nehodlá podřídit povolávacímu rozkazu. Vyzval své spoluobčany, aby také odmítli vojenskou službu a nenastupovali do armády. Kocaba strávil více než sedmnáct měsíců ve vazbě. Případ se v rámci soudu první instance protahoval déle než rok, protože mnozí svědci státního žalobce se nedostavovali na jednání. Kocaba tak musel celé měsíce zůstávat ve vazbě v nedůstojných podmínkách.

Mezinárodní kampaň vedla především síť Connection a Německá mírová společnost – Sjednocení odpůrci vojenské služby (Deutsche Friedensgesellschaft – Vereinigte KriegsdienstgegnerInnen). Nedávno pořádala Kocabova žena Uljana Kocabová na jejich pozvání sérii informačních akcí. Podařilo se jí promluvit o osudu jejího muže s poslanci Bundestagu a zmocněnkyní německé vlády pro lidská práva Bärbelou Koflerovou a požádat je o podporu.

Jménem rodiny Ruslana Kocaby děkuje Connection všem, kteří ho podpořili a pomohli tak jeho propuštění na svobodu.

 

Zdroj:

http://www.connection-ev.org/article-2304

 

Související texty:

http://www.afed.cz/text/6361/ukrajina-soud-s-antimilitaristou

http://www.afed.cz/text/6301/nemecko-solidarita-s-ruslanem-kocabou

http://a2larm.cz/2015/02/novinar-nebezpecny-jako-nepritel-na-fronte/


Verze pro tisk 20.7.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)