Anarchistická federace

Polsko: Proti NATO

Ve Varšavě proběhly protesty během summitu aliance.

V sobotu 9. července se v hlavním městě Polska uskutečnily různé protestní akce proti Severoatlantické alianci, konané v souvislosti se summitem NATO. Na organizaci protestů se podíleli také anarchisté nebo Iniciativa Stop válce.

Varšavská anarchistická federace pořádala akci na náměstí Konstituce v rámci činnosti Food not Bombs. Rozdávalo se tu jídlo a letáky, visely tu transparenty „Válka je jediná zábava boháčů, které se účastní chudí“ a „Ani Washington, ani Moskva“.

„NATO bylo založeno v reakci na rostoucí moc SSSR: aliance měla bránit kapitalismus a demokracii před předpokládanou sovětskou agresí. Taková byla teorie. V praxi ovšem aliance od samého počátku podporovala režimy, které zabíjely politické protivníky, prováděly genocidu a byly proti sociálním reformám,“ řekl jeden z anarchistů.

Hlavní demonstraci v sobotu pořádala Iniciativa Stop válce. Té se účastnily různé levicové a anarchistické organizace i zahraniční aktivisté z různých zemí. Neobvyklá byla přítomnost liberálů z takových organizací, jako je strana Razem (Společně), Krytyka Polityczna a další, nacházející se pod jejich vlivem.

Demonstranti prošli kolem velvyslanectví USA, Kanady, Francie a Německa. Než pochod začal, policie bránila lidem, aby se na místo dostali, a perlustrovala je.

 

Zdroj:

http://cia.media.pl/warszawa_protesty_anty_nato


Verze pro tisk 16.7.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy