Anarchistická federace

V Praze za Moskvu

Stručný report ze čtvrteční akce v rámci Mezinárodní kampaně solidarity s anarchistickými politickými vězni v Rusku.

Praha

Ve čtvrtek 7. července v Praze anarchisté, anarchistky a lidé, kterým nejsou lhostejné represe v Rusku, zorganizovali mítink před ruským velvyslanectvím. Už dvě hodiny před akcí policie prostranství před velvyslanectvím ohradila a obsadila pětadvaceti příslušníky (přibyli pak ještě hlavně tajní).

Solidární akce se zúčastnilo několik desítek lidí, zazněl projev Anarchistické federace a byl přečten dopis od ruských anarchistů, kde mimo jiné stálo: „Fungujeme v těžkých podmínkách neustálých policejních represí a bezprecedentního zpřísňování zákonů. Jakákoli aktivita je stále obtížnější, ale my jsme stejně rozhodnuti pokračovat v našem boji za sociální revoluci a anarchokomunismus! Ať žije mezinárodní solidarita! Smrt státu! Svoboda začíná tam, kde hyne vláda!“

Policie pak přitvrdila, kontrolovala doklady těm, kteří drželi transparent nebo stáli prostě vpředu. Ruské velvyslanectví ale stejně vyslechlo skandování „Naší zbraní je solidarita“ nebo „Touha po svobodě je silnější než všechny věznice“ atd.

Solidární setkání pokračovalo ve Stromovce, kde se přítomní mohli posilnit veganským občerstvením a tematickými tiskovinami.

Účastníci také napsali několik dopisů vězněným anarchistům, které budou v nejbližších dnech přeloženy do ruštiny a odeslány.

Tajní dohlíželi v parku ještě dvě hodiny na nebezpečné anarchisty a anarchistky grilující tofu.

Fotografie a report v ruštině:
http://avtonom.org/news/chehiya-v-prage-anarhisty-piketirovali-posolstvo-rossii-v-znak-solidarnosti-s

Projev Anarchistické federace:
Sešli jsme se tu v rámci dnů mezinárodní solidarity s anarchisty a antifašisty vězněnými v Rusku. K této mezinárodní podpoře vyzval ruský Anarchistický černý kříž a zapojili se do ní anarchisté v různých zemích světa.
Proč je právě podpora perzekvovaných antiautoritářů v Rusku tak důležitá? Stejně jako má v Rusku silnou tradici anarchistické hnutí, mají tam tradici i tvrdé represe vůči němu. Carismus tyto represe během let propracoval, bolševismus je dovedl téměř k dokonalosti a současný Putinův režim je vůči svým politickým odpůrcům uplatňuje s čím dál větší intenzitou. A není náhoda, že i samotný Anarchistický černý kříž, který léta po celém světě organizuje pomoc stíhaným antiautoritářům, má své kořeny právě v Rusku.
Jedna ruská novinářka napsala, že žije v zemi, kde „hnijí ve věznicích političtí vězni, v dětských domovech hladoví sirotci a v domovech důchodců umírají zimou invalidé“. Je to vůbec pro nás představitelné? I podmínky, jimž jsou političtí vězni v ruských věznicích vystaveni, si asi umíme jen stěží představit. Na tyto vězně je vyvíjen soustavný psychický tlak, jehož cílem je vyvolat pocit beznaděje, strachu a vydání napospas mocenské zvůli. Ale často jde prostě už o život. Třeba když lékař odmítne pomoci člověku s odůvodněním, že jde o vězně, tedy zločince, a toho není nutné léčit.
Naší lidskou povinností je solidarita s vězněnými kamarády v Rusku, a hlavně šíření informací o jejich situaci. Bez těchto informací totiž nemůže vzniknout dostatečně silný a široký odpor proti takovým mocenským represím.
Zákony jsou zpravidla užívány jen proti nám a ve skutečnosti se jimi neřídí ti, kdo vládnou. A jako by to nestačilo, ještě jsou tyto zákony obcházeny, překrucovány a překračovány represivními orgány. Pro Rusko to platí mnohonásobně. Co nezmanipuluje a nezneužije policie, to dokoná soud. A tamní věznice? Tak jako všechny věznice světa si zaslouží jediné – zrušit!
Jak už zaznělo na dalších solidárních akcích v rámci této mezinárodní kampaně: Odpovědí na danou situaci je solidarita, vzájemná podpora a horizontální sebeorganizace obyčejných lidí proti bezohledným politikům.
Konec policejním represím! Svobodu politickým vězňům! Ať žije mezinárodní solidarita!

Související odkazy:
Solidární akce s vězněnými anarchisty
1.–10. 7. 2016: Dny solidarity s vězněnými


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)