Anarchistická federace

Mexiko: protesty učitelů pokračují

Ke stávkám a blokádám přibyla lidová asamblea ve městě Nochixtlán.

V Mexiku už od poloviny května protestují učitelé proti neoliberální reformě vzdělávání.

Po bouřlivých událostech z 19. června v Nochixtlánu v mexickém státě Oaxaca, při nichž během střetů s policií zemřelo devět lidí a další byli zraněni, se zdejší obyvatelé rozhodli nahradit oficiální úřady vlastní samosprávou.

Starosta města Daniel Cuevas utekl a městská správa už několik dní nefunguje. Oficiální představitelé města neposkytli žádné vysvětlení k tomu, co se stalo, a nikdo neví, kdo na sebe vezme odpovědnost za materiální škody.

Tamní obyvatelé viní Cuevase ze spoluúčasti na policejním násilí a z toho, že omezil pomoc raněným. Rozhodli se dál ho ve funkci nerespektovat. Jeden z obyvatel města řekl: „Nepotřebujeme starostu nebo policii, která slouží kdovíkomu. Sami děláme pochůzky, stavíme barikády a kontrolujeme naše obce. I když nám nikdo nepomáhá, nedošlo k žádným krádežím, což svědčí o tom, že jsme mírní lidé, a ne takoví, jak se nás snaží někteří popisovat. Dnes jsme zákon my.“

Obyvatelé Nochixtlánu svolali 24. června asambleu a rozhodli na ní utvořit Komisi pro otázky správy, která ponese odpovědnost za fungování města. Tato komise se skládá z místních obyvatel čtyř čtvrtí Nochixtlánu, kteří už oznámili, že zaslali kongresu dokument sdělující, že neuznávají místní oficiální autority a požadují ukončení jejich působení.

Dále oznámili, že na shromážděních budou požadovat okamžitou kompenzaci pro příbuzné lidí, kteří byli zabiti nebo zraněni.

Odmítli všechny politické strany a potvrdili, že blokáda silnic bude pokračovat, dokud se nenajde uspokojivé řešení jejich požadavků. Mají dostatek jídla (což se snaží média zpochybnit), protože auta s ním zpravidla přijíždějí v noci, kdy bývá blokáda přerušena.

V Nochixtlánu panuje neklidná atmosféra. Jsou tu národní i mezinárodní organizace na obranu lidských práv. Policejní síly zřejmě zmizely spolu s místními politiky. Zdá se, že lidé skutečně ztratili důvěru k vládě a hodlají se dál samosprávně organizovat v boji za svá práva.

Protesty učitelů začaly 15. května a k Oaxace se postupně přidali lidé ve státech Chiapas, Morelos i na severu Mexika ve státě Monterrey a jinde.

 

 

Zdroje:

https://plumasatomicas.com/2016/06/nochixtlan-apuesta-por-el-autogobierno/

https://www.elsoldemexico.com.mx/mexico/301405-cnte-no-cede-intensifica-bloqueos-y-manifestaciones-en-oaxaca

https://www.elsoldemexico.com.mx/republica/301896-maestros-de-chiapas-liberaran-carreteras-el-domingo

http://www.proceso.com.mx/445270/no-olvidamos-ni-perdonamos-dice-la-seccion-22-de-la-cnte

http://www.telesurtv.net/english/news/Mexico-Teachers-Expand-Blockades-Protests-Despite-Govt-Threats-20160630-0026.html

http://www.bbc.com/news/world-latin-america-36692269

http://www.encuentroradiotv.com/index.php/component/k2/item/15954-en-nochixtl%C3%A1n-surge-autogobierno-popular-de-barrios


Verze pro tisk 6.7.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy