Anarchistická federace

Svobodu pro Martina!

Aktivity na podporu vazebně vězněného Martina Ignačáka pokračují a nabývají různých podob.

Brno

Sérii hlukových demonstrací před vazební věznicí na Pankráci rozšířila ta z pondělí 13. června. Po sedmé hodině večerní se shromáždila asi desítka Martinových přátel u budovy Krajského ředitelství Policie v Praze, odkud se přesunuli k věznici, aby zde vyjádřili nesouhlas se šlachtovskými metodami, represemi a Martinovým uvězněním a skandováním a hlukem ho ujistili o tom, že na něj rozhodně nezapomínáme.

Na Martinovu podporu bylo vydáno několik plakátů, které jsou ke stažení a každý, kdo má zájem, si je může rozmnožit a vylepovat v ulicích či vyvěšovat na různých místech. Na jednom z plakátů od platformy Antifénix mimo jiné stojí: „A kdo jsou vlastně Martinovi věznitelé? Jsou to ti samí, kteří chtějí deportovat Igora Ševcova. Jsou to ti samí, kteří chtějí zabít Kliniku. Jsou to ti, kteří nás bijí obušky, zatímco odmítáme xenofobii a rasismus. Jsou to ti, kteří se snaží zadupat do země prostou myšlenku, že jiný svět je možný.“

Veřejné vyjádření solidarity s Martinem probíhá také prostřednictvím vyvěšování transparentů a malování graffiti. Jedno takové s heslem „Free Martin“ se objevilo v Brně nedlouho po instalaci transparentu „Freedom for Martin Ignačák – oběť policejní provokace, konstrukce a lži“. Středočeská skupina Anarchistické federace se připojila vyvěšením transparentu „Svobodu anarchistovi Martinu Ignačákovi“ na nadjezdu u Nymburka.

Severočeská anarchistická federace (SAF) navíc připravila benefiční pohlednice na Martinovu podporu. Jedna stojí deset korun, z čehož po odečtení nákladů jde osm na nákup věcí, které Martin ve vazbě potřebuje. Dalším zdrojem prostředků na obhajobu anarchistů a anarchistek v kauze Fénix je pořádání benefičních koncertů, které již proběhly hned v několika městech.

Poměrně velký ohlas si získala facebooková výzva SAF, aby lidé podpořili Martina v jeho protestní hladovce zasíláním fotovzkazů, které jsou následně Martinovi ve vytištěné podobě pravidelně posílány poštou. Fotky již zaslali desítky jednotlivců a kolektivů, zejména s jednoduchými vzkazy podpory, ale i s nápisy jako „Křivda na jednom z nás je křivdou na nás všech“, „Naše těla uvěznit můžou, naše myšlenky ne“, „Represe státu svobodnou mysl nezastaví“, „Jsme tam s tebou jako ty tady s námi“ nebo „Pravda a láska zvítězí nad lží a Šlachtou“.

Jelikož však solidarita nezná hranic, přišly solidární vzkazy třeba z ukrajinského Charkova, ruského Irkutsku, z peruánské Limy od Juventud Anarquista, z Rakouska od vídeňského anarchofeministického Riot Tea Clubu, od anarchistů a anarchistek z Íránu, od amerických Heatwave Communist Anarchist Federation, z Austrálie, z Brazílie (např. od Agência de Notícias Anarquistas). V Londýně dokonce skupinka lidí vyvěsila před českou ambasádou transparent „Free Martin“.

O tom, že i taková aktivita má smysl, asi nejlépe svědčí slova Martinovy sestry: „Když ty vzkazy viděl, jako by dostal koňskou dávku energie.“


Verze pro tisk 14.6.2016 ABC

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy