Anarchistická federace

Anarchistický knižní festival se blíží

Už je znám program dalšího ročníku anarchistického knižního festivalu. Jaké novinky na něm představíme?

Anarchistický knižní festival

Čtvrtý ročník Anarchistického knižního festivalu se bude konat v sobotu 14. května od 11:00 v Autonomním sociálním centru Klinika na pražském Žižkově, podobně jako v loňském roce. Představí se na něm zejména domácí vydavatelé a distributoři anarchistické literatury a nebudou chybět ani publikace zahraniční, stejně jako doprovodné přednášky a workshopy.

Už je znám i podrobnější program festivalu:

12:00 – interaktivní představení „Ženy na cestě“
13:00 – autorské čtení: Skryté poklady
14:00 – prezentace KPK: Devítidenní stávka v továrně IGW v Brně, podzim 2015
15:00 – panelová diskuse: Typografie v anarchistických publikacích po roce 1990
16:30 – přednáška ABC: Fénix nepovstal z popela!
18:00 – (polo)autorské čtení: Exodus
18:30 – panelová diskuse o národu a nacionalismu
20:00 – koncert akustických kapel

Po celý den pak bude k dispozici jídlo od Černé kuchyně, workshop výroby feministickejch šablon a samozřejmě to hlavní – stánky distribucí a vydavatelů.

Novinky, které představíme

Na „bukféru“ samozřejmě nebude chybět stánek Nakladatelství AF, u kterého najdete nová i starší čísla anarchistické revue Existence a publikace, které jsme vydali v posledním roce. Chybět nebudou ani ty předešlé. Jako novinky představíme jednu „naši“ knihu a dvě knihy, na jejichž vydání mají někteří z nás svůj malý podíl.

Vadim Damier: Dějiny anarchosyndikalismu
Anarchosyndikalismus je jedinou známou masovou formou anarchistického hnutí, jehož organizace byly tvořeny stovkami tisíc lidí. Anarchosyndikalisté se objevovali v nejdůležitějších sociálních bojích 20. století a zanechali v nich svou stopu, ale stáli i v centru formování dělnické kultury mnoha zemí. Historik Vadim Valerjevič Damier se narodil v roce 1959. Je autorem řady knih věnovaných historii anarchismu a členem Konfederace revolučních anarchosyndikalistů.
(Vydalo Nakladatelství AF v květnu 2016, formát A5, brožovaná, 246 stran, cena v nezávislé distribuci 200 Kč)

Petr Silajev: Exodus
Ruský antifašista a anarchista Petr Silajev se narodil v roce 1985 v Moskvě. Působí zejména jako novinář a muzikant. V roce 2010 se zapojil do kampaně proti kácení lesa v Chimkách nedaleko Moskvy, která vyvrcholila blokádou a střety s represivními silami. Následně byl kromě dalších lidí i Petr Silajev obviněn z chuligánství a organizování masových nepokojů. Opustil Rusko a dostal politický azyl v Belgii, poté statut politického uprchlíka ve Finsku. Jeho dnes už kultovní novela Exodus líčí antifašistické prostředí v Rusku přelomu tisíciletí. Vyšla knižně poprvé v roce 2010, byla nominována na řadu literárních cen a dosud byla přeložena například do němčiny, finštiny, italštiny, řečtiny a švédštiny. Předmluvu k českému vydání napsal Igor Ševcov.
(Vydalo Nakladatelství Petr Štengl v květnu 2016, formát A6, brožovaná, 128 stran, cena 170 Kč)

Víťo Staviarsky: Rinaldova cesta
Hrdinou novely Rinaldova cesta je čtrnáctiletý Rinaldo, který vypráví tragikomický příběh své dobrodružné cesty ze smetiště do Budapešti. Víťo Staviarsky (*1960) se narodil a žije v Prešově na východě Slovenska. Studoval scenáristiku na pražské FAMU, pracoval jako kulisák, ošetřovatel v bohnické Psychiatrické léčebně v Praze a na záchytce, pak jako výčepák, prodavač v drogerii a scenárista na volné noze. V současnosti se živí jako obchodník, a to hlavně v létě. V zimě píše. První povídky publikoval koncem 80. let, ale knižně debutoval až v roce 2007 novelou z romského prostředí Kivader. Následovala sbírka krátkých próz Záchytka (2009), román Kale topanky (2012) a sbírka absurdních černých grotesek Človek príjemný (2014). Překlady jeho knih vyšly v Polsku a na Ukrajině, připravují se knižní vydání v Maďarsku a ve Slovinsku.
(Vydal Víťo Staviarsky v prosinci 2015, formát A5, 160 stran, cena v nezávislé distribuci 230 Kč)


Verze pro tisk 12.5.2016 Nakladatelství AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy