Anarchistická federace

Řecko: střety v ulicích

Jak vypadá zákon a pořádek levicových vlád.

V Řecku bez ohledu na dvoudenní všeobecnou stávku a masové demonstrace v Athénách, Soluni a dalších městech schválil parlament nejnovější ekonomická opatření zahrnující antisociální důchodovou reformu.

Zatímco páni poslanci jednali, jak ještě víc okrást obyčejné lidi, policie 8. května před budovou parlamentu na náměstí Syntagma zaútočila na lidi, kteří se tu shromáždili, aby protestovali proti ekonomickým opatřením na jejich účet. Policie zasypala dav plynovými a ohlušujícími granáty. Pronásledovala ty, kteří se snažili utéct, útočila na ně a chytala je. Postavili se jí jen radikální anarchisté.

Demokracie je, když se obyvatelstvo může po libosti rozhořčovat v ulicích, protestovat, demonstrovat a stávkovat, a ti, co jsou u moci, na to můžou kašlat – protože přece rozhoduje elita v parlamentu a vládě, a ne ulice. Řecké levicové vládě v praktikování demokracie může v současnosti nejvíc konkurovat asi jen ta „socialistická“ francouzská: nejenže dva měsíce ignoruje názor lidí v ulicích, teď už jí překáží i parlament, takže svůj otrocký pracovní zákon vyhlásí dekretem. Možná by si francouzský prezident 14. července neměl stoupat moc blízko Bastily…

Zdroje:

http://www.aitrus.info/node/4651

https://www.youtube.com/watch?v=vqlJqTij1E0


Verze pro tisk 10.5.2016 11.5.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)