Anarchistická federace

Mlčet nehodlám!

Zpráva o demonstraci proti xenofobii, která se konala 8. května v Praze.

Praha

V Den vítězství nad fašismem se v Praze sešla asi tisícovka lidí, aby zdůraznili, že ono vítězství jaksi není na věky věků, naopak je dále potřeba se proti různým formám fašismu a fašizujících tendencí a diskriminace nadále stavět.

Akci organizovala iniciativa Proti projevům nenávisti a jednalo se o další z řady akcí, na něž chodí lidé různých postojů, které však spojuje odmítnutí předsudečné nenávisti vůči „jiným“. Tuto rozmanitost vyjadřovali jak stranické vlajky pirátů a zelených, tak rudé vlajky socialistů, symboly antifašistů a antifašistek… K vidění byly ale i vlajky státní, jejichž význam může být dosti dvojznačný. Doufejme, že vlajka izraelská neměla propagovat apartheidní režim terorizující své palestinské obyvatele, ale odkázat k utrpení Židů nejen v nacistickém Německu před druhou světovou válkou a během ní. Doufejme, že vlajka tibetská neměla propagovat despotický feudální režim, který v Tibetu panoval před obsazením Čínou, ale odkazovat k odporu vůči okupaci cizího území, a to kdekoliv na světě. Doufejme, že vlajka americká neměla propagovat ekonomickou hegemonii a vojenské intervence za účelem jejího upevňování, ale odkazovat k jedné ze sil, která se podílela na porážce nacismu, poté co se v roce 1942 rozhoupala a zapojila do války. Doufejme, že vlajka Evropské unie neměla propagovat politiku „pevnosti Evropa“ vytvářející ze Středozemního moře největší novodobý masový hrob, ale odkazovat k myšlence sjednocení na principech vzájemné solidarity. Doufejme, že vlajka česká neměla propagovat praxi zastrašování uprchlíků, ale odkazovat na společný prostor, jenž je otevřen všem, kdo potřebují pomoc. U syrských vlajek bylo jisté, že nepropagovaly Asadův vražedný režim, o čemž svědčily transparenty odsuzující tohoto diktátora, které je doprovázely. Naštěstí se nenašel nikdo s plackou HateFree na hrudi, kdo by přítomné Syřany přesvědčoval, že „nenávist jim nesluší“.

U mikrofonu se vystřídalo několik řečníků, např. Syřanka Marie Sebai, aktivistka z Iniciativy Hlavák Monika Horáková, pirát Martin Arden, zelený senátor Václav Láska, aktivista Jan Vrobel, Adam Bartoš z iniciativy Zleva proti xenofobii či publicista František Kostlán, od nějž zazněla slova na adresu posilujícího policejního státu, který potlačuje antifašistické aktivity. Za kolektiv Kliniky promluvil Ondřej Mazura, který zakončil svou řeč zvoláním „Smrt fašismu v každém z nás“, coby vzkaz tlučhubům, kteří odsoudili heslo „Smrt fašismu“, jež jiný zástupce Kliniky pronesl na stejném místě o dva týdny dříve.

Demonstrace pak byla zakončena pochodem žižkovskými ulicemi k vítkovskému památníku za skandování hesel jako „Naší zbraní je solidarita“, „Černí, bílí, spojme síly“ či „Nedej náckům žádnou šanci“.

 


Verze pro tisk 9.5.2016 10.5.2016 -kl-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)