Anarchistická federace

Čína v Praze

Stručný report z demonstrace proti návštěvě čínského prezidenta.

Čína v Praze

V úterý 29. 3. 2016 se konala demonstrace proti návštěvě čínského prezidenta. Vzhledem k tomu, že akci organizoval bývalý ministr Martin Bursík a další lidé okolo „pražské kavárny“, dalo se očekávat, že v žádném případě nepůjde o čistě levicovou, natožpak anarchistickou událost. Přesto jsme se jakožto anarchisté a anarchistky, antifašisté a antifašistky, protestu zúčastnili.

Dostat se na Kampu, kde demonstrace začínala, bylo kvůli policejním uzavírkám na Malostranské trochu složitější, než jsme původně čekali, přesto okolo 14.30 dorážíme na místo. Již z dálky lze pozorovat obrovská rudá prostěradla s žlutými hvězdami, tu a tam proložená českými vlajkami stejné velikosti, v rukou placených „vítačů“ na jedné straně chodníku. Vzhledem k rozměrům vlajek musí fanoušci prezidenta Xi svádět boj s větrem, který se do nich čas od času opře, což působí poněkud humorným dojmem. Na straně druhé se nachází záplava tibetských vlajek a různých piketů upozorňujících na porušování lidských práv. Několik následujících minut, kdy se ještě mezi jednotlivými stranami nachází pouze několik členů antikonfliktního týmu, dochází k slovním potyčkám s čínskou reprezentací (někteří z přítomných ovšem mluví plynně česky, nadávky zvládají obzvlášť dobře). Skandují se hesla jako „Svobodný Tibet“, „Svobodná Čína“ nebo „Uznáváme Tchaj-wan“ (ke kterýmžto se ale jako anarchisté neuznávající hranice a národy nepřidáváme). Po chvíli se z davu vynoří obří papírový transparent s černobílým Mao Ce-tungem, který je popsán rudými čínskými znaky a následně rituálně protržen a zlikvidován. V přihlížejících „komunistech“ to vyvolává vlnu nevole a už tak napjatá atmosféra se přiostřuje. To už na chodník vbíhá skupina „čepičářů“ a poté i kordon těžkooděnců (z nichž někteří jsou vybaveni plastovými štíty), což je vtipně doprovázeno písní Imperial March z Hvězdných válek, kterou si pobroukávají někteří z účastníků „naší“ demonstrace. Za těžkooděnce po chvíli vjíždí i řada policejních antonů, takže na divadlo na druhé straně už ani nevidíme.

Po několika proslovech, které ovšem nejsou slyšet dál než několik metrů, se vydáváme pochodem směrem na Pražský hrad. Ze začátku se živě skanduje a mává tibetskými, tchajwanskými a ujgurskými vlajkami. K naší radosti se ale v průvodu objevují i vlajky Antifašistické akce. Pochod je doprovázen jako obvykle řadou policistů v civilu a také skupinkou nacionálně vyhlížejících pánů v kanadách, o kterých ale bohužel nevíme, jestli jsou s námi, nebo proti nám (jeden z nich se později do telefonu vyjadřuje, že na místě „je to samej levičák“). Na Malostranském náměstí kdosi zvolává „ty vole, Kalousek“ – a skutečně, bývalý pan ministr se živě fotí s účastníky a popíjí nabídnuté pivo z dvoulitrové plastové lahve. Muž lidu. Když je průvod kordonem policistů zastaven před Pražským hradem (prý je i přes řádně nahlášené shromáždění potřeba vyjádření úředníka magistrátu), staví se hrdinně do čela a s tibetskou vlajkou v ruce se domáhá průchodu. Podle některých teorií přiopilý, provolává „Prostě to projdeme“ a „Máme na to právo“. Když se mu dostává bouřlivého potlesku, je nám jasné, že toto není akce pro nás, a rozvášněný dav opouštíme směrem na Kliniku, kde nalézáme podstatně přátelštější prostředí. Později se dozvídáme, že místo navštívil i punkový kníže Schwarzenberg, takže jsme utekli v pravou chvíli.

Ačkoliv je náš celkový dojem z tohoto dne převážně negativní a jakožto anarchisté a anarchistky jsme byli mezi uctívači Václava Havla v jasné menšině, považujeme za důležité se postavit všem formám útlaku, ať už jde o „naše domácí“ xenofoby a fašisty, nebo (zahraniční) autoritáře všeho druhu.

Související odkazy:
Hra o vlajky na Evropské třídě
Video: Vyvěšení tibetských vlajek na Evropské ulici
Čínského prezidenta vítaly protesty. Fotografa DR zadržela policie
Další trik čínských vítačů prezidenta: série fiktivních demonstrací
Investice ani ještě nepřišly a už v ČR začíná čínské omezování svobody projevu?
Vítání Si Ťin-pchinga
Slavné čínské investice nestojí ani za vlašák s rohlíkem
Česko-čínský románek


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy