Anarchistická federace

V Táboře proti nenávisti

Zpráva o protiakci reagující na mítink xenofobů.

Tábor

Bartošova Národní demokracie se společně s neonacistickým uskupením Generace identity rozhodla po vývoz svých nenávistných mítinků. Zvolila si k tomu tentokrát jihočeské město Tábor, kam se v sobotu 12. března sjelo několik desítek jejích příznivců.

To si nechtěli nechat líbit místní antifašisté a antifašistky, kteří tuto fašizující partaj, proslulou zejména strašením oprátkami, ve svém městě nechtějí. Svolali tedy na stejný den protidemonstraci „Pochod proti xenofobii“, na kterou dorazila více než stovka převážně místních lidí, od mládeže přes rodiny s dětmi až po starší ročníky. Nad jejich hlavami vlály vlajky Antifašistické akce, kampaně Good Night White Pride či zelených a pirátů a k vidění byly transparenty a cedule s hesly „Žij a nech žít!“, „Neboj se tolik, nácíčku“, „Solidarita není zločin“, „Refugees welcome“, „I my jsme utíkali“, „Stop hnědé agresi“, „Jižní Čechy Jižním Čechům?“ nebo „Třídíme odpad, ne lidi“.

Antifašisté se po proslovech přesunuli pochodem z Husova náměstí na náměstí T. G. Masaryka, kde měli u zemědělské školy sraz xenofobové. Obě stejně početné skupiny oddělil policejní kordon, což byla příležitost pro skandování, kupříkladu „Nedej náckům žádnou šanci“ či „Naší zbraní je solidarita“. Fašisté toto narušení svého mítinku evidentně těžce nesli, což projevovali výkřiky „Vlastizrádce pověsit!“, „Do plynu s váma!“ apod. Jejich odpůrci se následně vydali dál po trase svého pochodu k parkovišti na Parkánech.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy