Anarchistická federace

Rok na Klinice

Zpráva o činnosti autonomního sociálního centra Klinika během prvního roku jeho existence.

Klinika 2015

Těsně před letošním Dnem pro Kliniku, kdy se konalo přes dvacet decentralizovaných akcí nejen v Praze, ale také ve zbytku ČR, a dvě dokonce mimo ni, vydal kolektiv autonomního centra souhrnnou zprávu o aktivitách, které v uplynulém roce naplnily chátrající budovu v Jeseniově ulici životem. Vydání Výroční zprávy 2015 bylo zároveň reakcí na ideologicko-byrokratické rozhodnutí úřadů neprodloužit Klinice smlouvu o výpůjčce, navzdory tomu, že její společenský přínos je neoddiskutovatelný a ojedinělý. Ojedinělý především v tom, že Klinika od zbytku společnosti nežádá žádné prostředky na svůj provoz a činnost, žádné granty, žádné dotace apod., a přesto nabízí prostor pro realizaci mnoha projektů, k nimž následně může mít každý zájemce přístup, aniž by po něm někdo požadoval peníze. Jakékoliv příspěvky jsou čistě dobrovolné.

V publikaci si přečtete, na jakých principech Klinika funguje, proč je autonomní a proč sociální a na jaké dřívější aktivity navazuje. Dozvíte se, jaké práce proběhly, aby byla budova schopna provozu: úklid od všemožného odpadu, úprava zahrady, škrábání omítky, malování, oprava střechy, zavedení elektřiny a vody… A nechybí samozřejmě dlouhý výčet pravidelných aktivit, které v centru probíhají: jazykové kurzy angličtiny, francouzštiny, romštiny, čínštiny, němčiny, španělštiny a češtiny pro cizince, kurzy kresby a malby, kurzy meditace, fotokroužek, přednášky Lidové žižkovské univerzity (LŽU) a workshopy Lidového žižkovského učňáku (LŽUČ), promítání KinoKlinika, koncerty, Radikální knihovna, divadlo, benefity, festivaly, uprchlická sbírka… Klinika hostí projekty freeshopu Zdrojovny, rádia StreetCulture, zinové a knižní dílny SEM-TAM, sociální prádelny Jelen v lavoru, svépomocné rodičovské skupiny MamaTata či Rodinného divadla.

Uplynulý rok na Klinice je vedle stručného textu dokumentován i množstvím pěkných fotografií. Jsou zde zmíněny i různé problémy a zádrhele, s nimiž se musel kolektiv potýkat. Vytknout by se dalo výroční zprávě snad jen zbytečné plýtvání místem, které ji natahuje na neskutečných 76 stran.

Ke stažení na http://451.cz/wp-content/uploads//sites/2/klinika_vyrocka2015.pdf


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy