Anarchistická federace

Klinika musí dýchat!

Stručný report z demonstrace na podporu autonomního sociálního centra Klinika.

Klinika musí dýchat!

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (UZSVM) odmítl prodloužit Klinice smlouvu o výpůjčce a snaží se tak pohřbít jedinečný projekt, který rokem své existence jasně ukázal, že je životaschopný, obejde se bez jakýchkoliv dotací a grantů a stal se místem realizace mnoha kulturních, vzdělávacích a sociálních aktivit. Ihned po této zprávě se na několika frontách rozjela solidární podpora pro Kliniku. Na více než dvaceti místech po celé ČR se 20. února konaly různé akce v rámci akčního Dne pro Kliniku II., svou podporu společnými dopisy vyjádřily desítky neziskových organizací stejně jako spisovatelé a spisovatelky. Někteří vyvěsili do svých oken nápisy na podporu centra, v ulicích transparenty nebo poslali osobní či kolektivní fotografii s jasně znějícím vzkazem, a to jak z Prahy a dalších českých měst, tak i ze zahraničí (Slovensko, Belgie, Polsko, Řecko…).

Vyvrcholením ale bezesporu byla demonstrace „Klinika musí dýchat“, která se konala v sobotu 27. v Praze. Účast překonala očekávání – dorazilo minimálně 1200 lidí, některé odhady mluví o 2000. Délka průvodu žižkovskými ulicemi byla úctyhodná, ale vraťme se na začátek. Ten byl od druhé odpolední přímo na zahradě Kliniky, která se ve velmi příjemné atmosféře velmi rychle zaplnila. Tady následně zazněly projevy různých kolektivů fungujících na Klinice. Každý si tak mohl udělat obrázek o šíři aktivit, které zde probíhají, a o tom, že důvody pro neprodloužení smlouvy byly ryze politické.

Z Jeseniovy ulice, kde se Klinika nachází, se pak lidé vydali na pochod Žižkovem. Čelo tvořil transparent s mottem celé akce „Klinika musí dýchat“ a podtitulem „Autonomie – solidarita – samospráva“, který jasně vyjadřuje základní principy autonomního centra. Nechybělo ani množství piketů a některé účastníky zdobily masky. Čelo průvodu nepřestává se skandováním, v dalších částech hraje ze dvou dodávek muzika a někteří využívají možnosti zahřát se tancem. Nechybí ani živá hudba. Průvod má i své tišší zóny. Složení lidí je pestré – od dětí po důchodce, od anarchistů po zelené, od studentů po pracující, od umělců po lidi bez domova…

Další projevy zaznívají na Havlíčkově náměstí před radnicí Prahy 3, jejíž vedení vede proti Klinice ideologický boj a nemůže přenést přes „srdce“, že si někdo dovolil pomáhat lidem utíkajícím před válkou. Zaznívají i slova za Iniciativu Ne rasismu! a Anarchistickou federaci. Dál se pokračuje na náměstí Jiřího z Poděbrad, občas někdo zamává z okna, a atmosféra je nadále velmi příjemná. Skanduje se hlavně „Klinika žije, boj pokračuje“ a „Naší zbraní je solidarita“. Na „Jiřáku“ po dalších krátkých projevech a rapové produkci Potmě demonstrace končí.

Naše podpora Klinice trvá!


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)