Anarchistická federace

Dočká se Brno samosprávného prostoru?

Minulý týden zveřejnil brněnský lokální politik Martin Ander na svém facebookovém profilu zprávu, která s pompou ohlašuje, že „Brno bude mít své Autonomní sociální centrum Klinika“. Rada města Brna, jejíž členem je i Ander, schválila předběžný záměr výpůjčky dlouhodobě nevyužívaného a chátrajícího objektu Městských lázní spolku Kulturou proti chátrání. Je už ale čas na oslavy?

Spolek Kulturou proti chátrání (KpCh) vznikl v roce 2013 a od té doby se v Brně snaží vytvořit autonomní sociální centrum. Spolek s městem původně jednal o využití budov přímo v centru města vedle hlavního nádraží, konkrétně bývalého areálu Technických služeb na ulici Vlhká. KpCh dlouhodobě upozorňovalo na zhoršující se stav budov a na možnosti jejich využití. Na podzim loňského roku se k jejich úsilí přidal i kolektiv ProtestFestu a přímo na Vlhké udělal krátký happening.

Ten, spolu se stále se zhoršujícím  stavem budov na Vlhké a složitou majetkovou situací ohledně pozemků pod objekty, nakonec vedl k tomu, že město nabídlo KpCh nový objekt na hranicích městských částí Brno-střed a Židenice. Jedná se o památkově chráněnou budovu Městských lázní od slavného architekta Bohuslava Fuchse, konkrétně o část jednoho křídla, tzv. Zimních lázní.

Ihned po zveřejnění spolek vydal krátké prohlášení a také soubor často kladených otázek a odpovědí, aby uvedl na pravou míru některé nepřesné a zavádějící informace, které šíří zejména jednotlivci a spolky napojené na bývalé vedení města a městských částí. Ti sice programově kritizují cokoliv, na čem si nemůžou připsat zásluhy, ale v tomto případě bylo na jejich vzteku znát i ideologické zabarvení.

Současná radnice Židenic, na jejichž území se Městské lázně octly až po katastrální reformě v 60. letech, situaci ještě více komplikuje. Svými mediálními výstupy naoko uklidňují hysterii kolem „zhoršení bezpečnosti“ v okolí Lázní a opakovaně slibují spolupráci s KpCh, ale zároveň mlží o vlastních projektech na jejich oživení (není známo, že by nějaké existovaly a pokud i ano, v nejbližších letech by na ně nebyly peníze) a zodpovědnost zpátky na magistrát přehazují i nepřehazují. Vzhledem k tomu, že je několik radních Židenic zároveň aktivních ve stavebnictví, je mnohem pravděpodobnější, že jim dobrovolnická činnost vykonaná zadarmo nepřijde tak lákavá jako komerční rekonstrukce, ve které by šlo utopit mnoho milionů...

Jak již bylo řečeno, Brňáci se na rozdíl od kolektivu Kliniky (ke kterému jsou často přirovnáváni) rozhodli jít legální cestou a s městem od začátku vyjednávají. Tato cesta má však značná úskalí. Prvním je neuvěřitelně dlouhá doba, kterou tento přístup nese. Během vyjednávání se stihla z původně zachovalého objektu na Vlhké stát nepoužitelná ruina a mnoho energie, kterou by aktivisté a aktivistky mohli využít na něco smysluplného, bylo promrháno na boj s úředníky a bývalou i současnou radnicí. Po rozhodnutí městské rady navíc vyplynuly na povrch i neshody mezi brněnským Magistrátem a městskou částí Židenice a KpCh mezi nimi vlaje jako hadr na koštěti.

Můžete-li, podpořte Lázně, informujte o jejich záležitosti, stavte se na jejich akcích (například už tuhle sobotu v rámci druhého Dne pro Kliniku), nabídněte pomoc… Je nutné ukázat, že myšlenka autonomního centra má podporu i od lidí, kteří svou činnost nepodřizují svévoli politiků a zájmových skupin a kteří chtějí o svobodné prostory bojovat i nadále. Pro aktuální informace sledujte web www.kulturouprotichatrani.cz nebo FB stránku facebook.com/kulturouprotichatrani


Verze pro tisk 18.2.2016 11.3.2016 AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)