Anarchistická federace

Ukrajina: soud s antimilitaristou

Po roce vazby probíhá soudní proces s odpíračem vojenské služby Ruslanem Kocabou.

Od února pokračuje v Ivano-Frankovsku na západě Ukrajiny soudní proces proti ukrajinskému novináři a odpírači vojenské služby Ruslanu Kocabovi. Poprvé se soudního procesu účastnili také pozorovatelé z antimilitaristické Německé mírové společnosti – Spojených odpůrců vojenské služby (Deutsche Friedensgesellschaft – Vereinigte KriegsdienstgegnerInnen, DFG-VK).

Devětačtyřicetiletý novinář Ruslan Kocaba byl zatčen před rokem a obviněn z podvracení státu a bránění činnosti ozbrojených sil. Loni před zatčením prohlásil ve veřejné videonahrávce určené prezidentu Porošenkovi, že odmítá povolávací rozkaz a je připraven jít do vězení, protože nechce střílet na své spoluobčany. Zároveň vyzval obyvatele Ukrajiny, aby odmítali vojenskou službu. Kocabovi hrozí trest až patnáct let vězení. Při procesu prohlásil, že nelituje toho, co udělal.

Cornelia Mannewitz z DFG-VK, která byla přítomna na soudním jednání, řekla: „Ruslan Kocaba udělal velký dojem svým pevným postojem. Jeho uvěznění chápeme jako porušení práva člověka na odepření vojenské služby. Jeho výzva k ukrajinským mužům, aby se zachovali jako on, nesmí být v demokratické společnosti trestná.“

Čtyři pozorovatelé z DFG-VK a organizace Lékaři proti jaderné válce (International Physicians for the Prevention of Nuclear War, IPPNW) vyjádřili na Ukrajině svou solidaritu s obviněným antimilitaristou.

Ukrajinské zákony zohledňují právo na odepření vojenské služby, ale vyhrazují ho pouze několika náboženským menšinám. Aktivní vojáci nebo vojáci v záloze nesmějí ani žádat o náhradní vojenskou službu. Trest za odpírání je stanoven od tří do pěti let odnětí svobody. Z průběhu soudního jednání není navíc jasné, proč byl Kocaba obviněn z podvracení státu. Mnozí z šedesáti devíti svědků obžaloby se zatím k soudu vůbec nedostavili.

Ruslan Kocaba byl jediným ukrajinským novinářem, který dostal akreditaci do zóny bojů, ale ve svých reportážích se nezastával ani separatistů, ani ukrajinské vlády, naopak vyzýval k ukončení „bratrovražedné války“ a zahájení jednání.

Jméno Ruslana Kocaby bylo už loni zařazeno do seznamu vězněných antimilitaristů (http://www.wri-irg.org/node/4718).

 

Zdroj:

http://www.aitrus.info/node/4556


Verze pro tisk 10.2.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy