Anarchistická federace

Krabice pro Martina

V infoshopu Salé můžete věnovat jídlo pro anarchistu-vegana vězněného v souvislosti s kauzou Fénix.

ABC

Žižkovské infocentrum Salé na svém webu informuje, že zařídilo krabici, kam může každý, kdo má zájem, dávat jídlo pro Martina, který se stále nachází ve vazební věznici Pankrác a je mu upíráno jeho morální i legální právo na veganskou stravu.

Po dlouhém naléhání má nyní Martin jako ústupek ze strany věznice možnost dostávat jeden pětikilový balík týdně. Jídlo musí být v originálním obalu.

Martin je držen za mřížemi od 28. dubna, kdy policie s velkou slávou spustila razie v rámci operace Fénix, která se ukázala být policejním pokusem vykonstruovat obvinění z terorismu a zřejmě tak dokázat potřebnost útvaru, který to celé za použití agentů-provokatérů zosnoval.

O problémech, které má Martin ve vazební věznici se stravováním, psal například ve svých dopisech z druhé poloviny prosince či ze začátku ledna. Mimo jiné píše: Rozhodl jsem se, že nebudu odebírat ústavní stravu vazební věznice Praha-Pankrác, budu dobírat jídlo bez živočišných složek, které mi může být posláno jen zřídka, snad jednou týdně. Nadále si budu chystat studené veganské jídlo na cele a budu podávat další žádosti o veganskou stravu.“

Protest proti odpírání veganské stravy, kterou Vězeňská služba ČR deklarovala na svém webu (před nedávnem tuto informaci na základě toho, že se Martin této formy stravy dožaduje, bez vysvětlení stáhla), vyjádřila v otevřeném dopise iniciativa Food not Bombs. Ta se odvolává přímo na „Úmluvu o ochraně lidských práv a základních svobod“ a píše: V každém případě je Martinovi odepírána plnohodnotná strava a hrozí mu vážné a dlouhodobé ohrožení jeho zdravotního stavu. To vše se děje díky protiústavnímu postupu VV Pankrác a konkrétním krokům vedení věznice.“

Pokud chcete přispět trvanlivými veganskými produkty, aby se mohl Martin hodnotněji stravovat, zaneste je do infocentra Salé, které naleznete na adrese Orebitská 14, Praha-Žižkov (otvírací dobu najdete na webu sale.451.cz). Jídlo nesmí být ve skle; plechovky musí být otvíratelné bez potřeby otvíráku; věci jako tofu, tempeh apod. je možné v Salé skladovat v lednici. Jelikož Marin nemá možnost si vařit, nenoste suroviny, které vyžadují tepelnou úpravu.

Podporu stíhaným anarchistům!
Naší zbraní je solidarita!


Verze pro tisk 29.1.2016

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy