Anarchistická federace

Norsko: squateři vs. radnice

I v norském hlavním městě Oslu čelí squaterští aktivisté vládnoucím demagogům.

„Bydlení je právo, ne privilegium! Lidé potřebují domy a domy potřebují lidi!“ Pod těmito hesly vedou anarchisté v hlavním městě Norska svůj aktuální politický boj.

Na pravém břehu řeky Akerselvy je už dávno několik obsazených budov. Mnohé z nich loni vyklidila policie, přestože některé ekologické a politické komuny uzavřely s radnicí dohodu o užívání prázdných domů. Radnice dohodu ovšem neustále porušuje. Navíc se poněkud překvapivě proti squaterům na stranu moci teď postavila strana Zelených, od které to nikdo nečekal. Zelení začali kritizovat squatery za „lenost“ a „nerentabilitu“. Jako by jim unikal fakt, že squateři obsazené domy oživují, opravují je, obnovují a zřizují u nich zahrady.

V Norsku ostatně statisíce metrů čtverečních městské zástavby zeje prázdnotou, zatímco počet lidí bez domova roste. Současně se ničí zemědělská a lesní půda, kde se staví nové domy.

Aktivisté v hlavním městě Oslu mají v tuto chvíli dvě možnosti: pasivně čekat na nic neřešící volby, které mají proběhnout v příštím roce, nebo se začít aktivně bránit. Kompromis není možný: nelze současně spolupracovat s vládnoucími demagogy a přitom hájit ideály ekologické revoluce.

 

Zdroj:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=224561711210831&set=gm.1663201683927542&type=3&theater


Verze pro tisk 11.1.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)