Anarchistická federace

Izrael: lynčování uprchlíka

Jak vypadá nacionalismus a rasismus ve Státu Izrael.

lynč

V neděli 18. října večer ozbrojený člověk na hlavním autobusovém nádraží ve městě Beerševa na jihu Izraele zabil devatenáctiletého izraelského vojáka a zranil dalších jedenáct lidí. Izraelská policie ho na místě zastřelila. Byl to jednadvacetiletý Muhammad Ali Ukhabi, beduín z radikální islamistické rodiny z města Chura.

Při incidentu strážný vystřelil na devětadvacetiletého Haftoma Zarhuma, uprchlíka z Eritreje, kterého omylem považoval za teroristu. Ten brzy zranění podlehl. Na videu z nádražní kamery je vidět, jak se Haftom Zarhum snažil jako všichni ostatní z místa útoku utéct, když se k němu přiblížil strážný s pistolí a střelil na něj.

Kolemjdoucí také zaznamenali a na sociálních sítích umístili video, na němž zhruba deset lidí včetně izraelských vojáků a policistů kope Zarhuma do hlavy a házejí na něj lavičky ve chvíli, kdy už ležel na podlaze v bolestech a krvácel. Ze skupiny jsou slyšet výkřiky: „Terorista!“ „Zabijte ho!“ „Rozbij mu hlavu!“

Zdravotníci, kteří se snažili Zarhuma odvést, narazili na skupinu lidí, která jim zahradila cestu a skandovala „Smrt Arabům“, „Arabové ven“ a „Am Israel Hai!“ (Izraelský národ žije! – heslo oblíbené izraelskými neonacisty).

Dopisovatel izraelských levicových novin Haaretz Chaim Levinson dal na Twitter prohlášení tiskového mluvčího izraelské policie, kde připouští, že Zarhum byl možná zabit kvůli své národnosti. „Nezměnil jsem tam ani slovo. Toto prohlášení je od mluvčího policie regionu Negev: ,Jeden ze zraněných, který byl zastřelen bezpečnostními silami, je cizím občanem; v tuto chvíli není jasné, jestli měl něco společného s danými událostmi nebo byl zastřelen kvůli svému vzhledu‘,“ napsal Levinson.

Uprchlíci z afrických států čelí v Izraeli silnému nepřátelství a rasismu. Izraelští politici je označují jako „demografickou hrozbu“ pro židovskou většinu v Izraeli. Uprchlíkům zde neustále hrozí bezdůvodné zatýkání a deportace.

V poslední době dochází na okupovaných územích stále častěji k živelným provokacím a útokům izraelských skupinek na lidi „arabského“ vzhledu (tak například napadli i Žida, kterého považovali za Araba).

V Jeruzalémě 4. října zastřelil policista v důsledku provokace devatenáctiletého Fali Allona a minulý týden se objevilo video, na kterém Izraelci křičí na třináctiletého Ahmeda Mansara, ležícího v krvi na zemi: „Zdechni, svině!“ (Chlapec a jeho bratranec, který byl zabit, byli podezřelí z účasti na napadení dvou Izraelců v jeruzalémské čtvrti Pisgat Ze'ev).

Od začátku října zabili izraelští vojáci přes čtyřicet Palestinců a řada těchto mrtvých byla izraelskými a palestinskými obránci lidských práv označena za oběti lynče. Tyto tresty prováděné mimo zákon probíhají v důsledku otevřených výzev izraelských lídrů k zabíjení všech Palestinců, kteří budí podezření.

Prakticky nikdo z Izraelců, kteří páchají tyto činy z důvodu nacionální nenávisti, nebyl potrestán. Nebudou v důsledku svého boje za národ označeni za teroristy, jejich domy nebudou zbourány a jejich rodiny nebudou vystaveny nejrůznějším druhům kolektivního trestání, jaké je uplatňováno na Palestince.

Zpracováno z materiálů Electronic Intifada, Ynet, News.ru, Haaretz, Walla! News.

Zdroj:
http://avtonom.org/news/tolpa-izrailtyan-linchevala-ranenogo-bezhenca-iz-eritrei


Verze pro tisk 21.10.2015 Zahraniční sekretariát AF

Píšou jinde

Odkazy