Anarchistická federace

Zvířata nejsou pro zábavu

Zpráva o protestu u příležitosti koňského dostihu Velká pardubická.

Pardubice

V Pardubicích se v neděli 11. 10. 2015 u příležitosti závodu Velká pardubická nesešli jen milovníci koňských dostihů, ale také milovníci zvířat. Tato asi dvacetičlenná skupina, kterou tvořili zejména aktivisté a aktivistky ze skupiny 269, konfrontovala návštěvníky dostihu se skutečností, že jejich zábava se odehrává na úkor životů a zdraví mnoha koní.

Ochránci zvířat nabízeli kolemjdoucím propagační materiály a důsledky dostihu ilustrovali nabídkou „výborného koňského salám z koně Zulejky“, odkazující na klisnu, která si po přeskočení Taxisova příkopu zlomila vaz. Jistě nepřekvapí, že většina návštěvníků se od své oblíbené zábavy nenechala odradit. Našli se ale i tací, kteří o nabízené materiály projevili zájem a krátce s aktivisty diskutovali. Ti k tomu uvedli: „Naším cílem bylo především informovat o negativních důsledcích této masové zábavy, jejích dopadech na koně a celkovém, podle nás nepřijatelném, kontextu akce.“

Připomeňme, že Velká pardubická existuje od roku 1874. Dráha byla už od počátku extrémně náročná a o život na ní dosud přišlo více než padesát koní. Toto číslo ovšem nezahrnuje koně zabité při trénincích a kvalifikačních závodech nebo zvířata utracená později kvůli následkům absolvovaného závodu. Největší protest proti tomuto závodu se konal v roce 1992, kdy došlo i na blokádu závodiště, která měla dohru v brutálním policejním zásahu a vyvážení zmlácených aktivistů antony na odlehlá místa.

Zdroj: a2larm.cz


Verze pro tisk 16.10.2015 29.1.2016

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy