Anarchistická federace

Skupina No Borders podporuje uprchlíky

Anarchisté z No Borders pomáhali uprchlíkům dostat se Eurotunelem do Británie.

Calais

Na dvě stě uprchlíků se za podpory anarchistů pokusilo 3. října vniknout do tunelu pod Lamanšským průlivem, aby se dostali do Británie. Uvnitř desetimílového podvodního tunelu vedoucího z francouzské strany došlo ke střetům mezi dobře organizovanými skupinami uprchlíků a policií.

Podle oficiálních sdělení represivních složek byli mezi těmi, kteří koordinovali boj s policií, anarchisté. Souvisí to s rostoucí aktivitou anarchistické skupiny No Borders. Na jejích webových stránkách se uvádí: „Mnozí, i když ne všichni, členové skupiny Ne hranicím se považují za anarchisty. Věříme, že svět bez hranic znamená také svět bez států.“

Když skupina uprchlíků pronikla do terminálu tunelu, povalili zábrany a dovnitř tak mohlo vstoupit na sto dvacet lidí. Dostali se zhruba patnáct kilometrů daleko, pak je podle oficiálního sdělení prefekta Calais zastavili četníci. Provoz v Eurotunelu byl zastaven a zadržení uprchlíci byli eskortováni zpět na francouzskou stranu.

K dalším střetům došlo v „bezpečné“ zóně v Coquelles nedaleko Calais, kde ozbrojená policie zjednávala „pořádek“.

V táborech v Calais žijí tisíce uprchlíků z Afriky, Blízkého východu a Asie v naprosto nevyhovujících podmínkách. Nejméně třináct lidí zemřelo 26. června při pokusu dostat se do Británie, kde mají mnozí z uprchlíků rodiny a kde, jak se domnívají, bude snazší najít práci.

Policie prohlásila, že útok na tunel byl masovou a dobře organizovanou akcí. Lidé jednali koordinovaně a dobře věděli, co dělají. Šest lidí bylo zraněno a 23 jich bylo zatčeno. Na místo přijelo pět sanitek a deseti uprchlíkům byla poskytnuta první pomoc.

Zdroj: dailymail.co.uk


Verze pro tisk 11.10.2015 29.1.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy