Anarchistická federace

Rusko: úspěšná okupace parku

Obránci moskevského parku, který měl být zničen kvůli stavbě chrámu, vyhráli.

Torfjanka

Od června probíhající protesty proti likvidaci moskevského parku Torfjanka kvůli stavbě pravoslavného chrámu přiměly nakonec politiky a klerikály ustoupit od jejich záměru. Příslušná komise zhodnotila stavbu chrámu v městském parku v severní části Moskvy jako bezúčelnou a nařídila, aby do 1. listopadu staveniště z parku zmizelo.

Rozhodnutí o stavbě chrámu v prostoru parku podepsal primátor hlavního města v dubnu 2013. Letos v létě začaly protesty místních obyvatel, kteří zahájili okupaci parku a blokovali stavební práce. Podle aktivistů se místních lidí nikdo na jejich názor neptal a neměli možnost se k rozhodnutí o stavbě a likvidaci parku oficiálně vyjádřit. Proto se v létě při zahájení stavebních prací do protestů zapojilo několik set lidí. Tehdy proti nim zakročily i zvláštní policejní jednotky. Zatím místo neopouštějí ani teď, protože jim nikdo neukázal žádný oficiální dokument o zrušení stavby. Proti protestujícím nestála jen policie – stavbu podporovali pravoslavní aktivisté, kteří dokonce začali sami kopat základy.

Počet pravoslavných chrámů v Rusku se za posledních pětadvacet let ztrojnásobil. Už proto má aktivní protest lidí, chránících zeleň v místě bydliště proti spolku politiků, klerikálů a stavební mafie, obecnější význam a zrušení stavby lze považovat za úspěch, který může inspirovat ostatní v boji proti autoritám.

Zdroj: www.aitrus.info


Verze pro tisk 10.10.2015 29.1.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)