Anarchistická federace

Punk pro uprchlíky

Kapela Rozpor se rozhodla podpořit uprchlíky tím, co jí jde nejlépe – hudbou.

Rozpor

Diskuse ohledně uprchlíků není na Slovensku zas tak odlišná od té v Česku. Víc než často je z ní na zvracení. Jak nepropadnout depresi z tohoto stavu? Zvednout zadek a něco sami udělat. Inspirací může být například jasný a nesmlouvavý postoj bratislavské punkové kapely Rozpor, která nelenila a vyrazila 4. října povzbudit uprchlíky svou produkcí. Výsledný efekt byl nad očekávání úžasný jak pro kapelu, tak pro ty, kteří utíkají před válkou a bídou. Nejlepší ale bude nechat promluvit samotnou kapelu. Zde je její bezprostřední report:
 

Punková indoktrinácia utečencov

Kurva, to dnes bola zase show!!! Koncert v utečeneckom tábore predčil naše očakávania !!! Bolo to jednoducho POPIČÍÍÍ JAXVIŇA !!!! :-) Ale pekne poporiadku.

Traiskirchen nevyšiel, lebo do tábora nás bez povolenia nepustili a na ulici pred táborom nám to zas bez povolenia zatrhli fízli. Našťastie s nami bola naša kamoška Katka, ktorá má dobré kontakty v nemecky hovoriacich krajinách (žila v Nemecku). Zavolala Hoschimu z Viedne (voľakedy hrával v maďarskej kapele Barackca), či nevie ešte o nejakom fleku nablízku, kde by sme mohli spestriť čas utečencom streetpunkovým vystúpením. Hoschi bol náhodou práve na viedenskej Hauptbahnhof, kde sa zozadu nachádza aj menší refugee camp pre cca 1000 ľudí. Okamžite vybavil, že tam môžeme zahrať. Za pol hodku sme už vybaľovali aparatúru vedľa táborových Toi Toi búdiek a okolo nás sa začalo zbiehať publikum zo Sýrie, Iránu či Afganistanu. To nám už bolo jasné, že tento koncert bude ťažká zverina.

Zovretí v tesnom kruhu asi 200 ľudí sme začali náš set a hneď vypukla zábava asi ako na svadbe v Kandaháre. :-) Ženské v strednom veku, pupkatí fotri, šušťáková mládež, nezbednícke decká, ale aj arabskí rockeri tancovali, bláznili, tlieskali a hučali a nakrúcali vídejká štyroch slovenských pankáčov, ktorí tu spustili „metal which is very popular in Iran“, ako nám tvrdil jeden z miestnych fanúškov. :-) Aby na nás lepšie videli, vyliezli mnohí na blízku unimobunku, kde sa potom priebežne menili, aby si každý užil chvíľku výhľadu zhora na kapelu.

Utečenci si dokonca na záver skandovaním vyžiadali ešte dva prídavky, po ktorých nasledovalo nekonečné fotenie, pretože fotku s prvou slovenskou (punkovou) skupinou hrajúcou v utečeneckom tábore chcel asi každý, kto mal aspoň jednu ruku a fungujúci telefón.

Tento víkend nás zase kurva nakopol! V sobotu parádna atmoška v Banskej Bystrici s AdActou, Lord Alexom a OiOi Piratoiom, kde doslova lietali ľudia vo vzduchu, a dnes „Rock the Cashbah“ gig totálne presiaknutý arabským temperamentom.

Poviem vám, že som nesmierne šťastný, že hrám v tejto kapele a môžem zažívať takéto zveriny!

Verím tomu, že dnes vo Viedni by sa aj kobra naučila na punk vyliezať z košíka!:)
 

Co dodat? Jestli je něco punk, tak tohle.
 

VIDEA:

Rozpor hraje ve Vídni pro uprchlíky
Rozpor: Uprchlíci vítejte
 

Zdroj:

www.facebook.com/Rozpor


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)