Anarchistická federace

A-kontra - září 2015

Po dlouhé době vyšlo nové číslo anarchistického časopisu A-kontra. Co se v něm mžete dočíst?

A-kontra

Zcela mimo byrokratické mantinely se po roce a půl vrací A-kontra, a to ve výborné kondici. Na bezmála třiceti stranách v parádní khaki-fialové grafice přináší kupu článků, jež se z velké části věnují třem tématům, které za dobu mlčení A-kontry zahýbaly anarchistickým hnutím. Zaprvé je to samozřejmě autonomní centrum Klinika a dění kolem něj. Na to navazuje rozhovor s členem brněnského kolektivu Kultura proti chátrání, který se snaží o legální získání domu v Brně, a krátký text o košickém kulturně-společenském objektu Klub.

Následujícími texty, které rozebírají z různých pohledů útoky SRB a také represivní operaci Fénix, se vine linie otázek, jaká je vlastně strategie a funkčnost českého anarchistického hnutí tváří v tvář nejen represi, ale i kontroverznímu insurekcionismu, který se tu poslední dobou hlásí – nebo spíše dere – o slovo. O reflexi zásadních diskusí hnutí se snaží i další texty, které jsou zajímavou četbou pro každého, kdo se nějakým způsobem o danou problematiku zajímá. Celé číslo se nese v kritickém a inspirativním duchu a nakopává k neotřelému přemýšlení nad řadou témat, o kterých přemýšlet a diskutovat potřebujeme.

Kromě zmíněných článků tu najdeš i rozhovor s aktivistkami pracujícími v romských komunitách, dvě básně a k zamyšlení vedoucí úvahy o problematice neformálních hierarchií v anarchistických kolektivech, o efektivnosti přímé akce a vztahu akademické obce a aktivismu.

Je toho spousta a zabere pěknou chvíli se tím vším prokousat. Témata v nové A-kontře jsou zvolena perfektně ve vztahu k současné situaci hnutí v Česku a i pokud (jako já) nemusíš sáhodlouhé teoretické diskuse a texty, nemusíš se obávat, že by tě čtení znudilo.

Takže pokud novou A-kontru nemáš a zaujalo tě to, klusej pro ni na Kliniku, do Salé, Rekomanda nebo na nějakou akci. Řečeno z tržní perspektivy, za těch třiadvacet korun to sakra stojí!


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy