Anarchistická federace

Critical Mass Košice

Další z řady cyklistických akcí projela východoslovenskou metropolí.

Košice

V pozdních odpoledních hodinách 28. srpna 2015 se Košicemi projelo přes třicet cyklistů. Za zvonění zvonků vykonali okružní jízdu centrem města a přilehlými křižovatkami, aby dali najevo svůj nesouhlas s negativním vývojem dopravy v metropoli východního Slovenska. Vysmáté tváře přihlížejících lidí byly příslibem úspěchu celé akce.

Cílem takových Critical Mass je každý poslední pátek v měsíci hromadnou jízdou na kolech poukázat na zhoršující se stav dopravy ve městech. Košice nejsou výjimkou. Právě naopak. Mnohonásobné navýšení automobilů výrazně omezuje chodce a téměř vytlačuje cyklisty na chodníky. Kola do měst patří stejně jako lidé, kteří na nich jezdí. Přispívají k lepší struktuře dopravy, jsou ekologičtější a zdravější. Jak ale jezdit, když nemáte kde? Jeden ze způsobů je vytvořit skupinovou jízdu a projet se městem jako jeden dopravní prostředek. V takovém případě jsme více než auta či kompetentní osoby na úřadech, které nám jasně prokazují svou nelibost řešit tento problém. Jsme jedna síla ničící bariéry města, oslavující průjezd tam, kde jinak není možné projet. Živá kultura na neživém asfaltu. Alternativa pro ulice chátrající pachem výfukových plynů. Jsme vždy víc, když jsme spolu.

Tato jízda se zařadila mezi další formy protestů, kdy lidé ukázali, že se věci dají dělat i jinak. S úsměvem na tváři a především pro lidi. Celá akce vyvrcholila krátkými přednáškami v zahradě kulturně sociálního centra Klub ve Štúrově ulici.

Zdroj:
http://www.wildandfree.sk/2015/08/kosicami-presiel-critical-mass.html


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)