Anarchistická federace

Hlídači v hledáčku

Report z panelové diskuse, která se v rámci mezinárodního týdne solidarity s vězněnými anarchisty konala na 26. srpna na Klinice.

Hlídači v hledáčku

Ve středu 26. srpna, dva dny před demonstrací s názvem Kdo ohlídá hlídače, uspořádala AF ve spolupráci s INR na půdě autonomního sociálního centra Klinika panelovou diskusi zaměřenou na „protiteroristickou operaci“ Fénix a policejní represi jako nástroj k potírání aktivistů sociálních hnutí nabízejících alternativy k současnému statu quo.

Panelistka Tereza Reichová představila svou zkušenost z Baskicka, kde represivní složky již naprosto regulerně využívají protiterostických zákonů při potírání místních aktivistů. Mají tak možnost kriminalizovat s tímto přílepkem i lidi ze skupin sdružujících rodiče a příbuzné zadržených nebo třeba sdružení mediků a právníků hájících zájmy zadržených. Po domovních prohlídkách se pak do médií dostávají bombastické informace o tom, že podezřelý doma přechovával Manuál na výrobu teroristy. Čtenář místních novin se pak už ovšem nedočte, že se jedná o dokumentární film, který Tereza Reichová natočila v reakci na svévolné řádění fízlů ve snaze umlčet všechny nesouhlasné hlasy. Policajti a jejich hlásné trouby se očividně rádi vzájemně inspirují.

Panelu se účastnila také právnička Zuzana Candigliota, která rozebírala problematičnost policejních postupů při akci Fénix: policie se při své vlastní neschopnosti vypátrat členy záhadné skupiny SRB chlubící se zapálenými policejními auty rozhodla, že si za použití policejních provokatérů nějaké pachatele vyrobí a rovnou jim přišije nálepku teroristů. Toto označení samo o sobě vzbuzuje strach a legitimizuje tak v očích veřejnosti mírně řečeno nestandardní postup uniformovaných panáků.

Politolog Václav Walach problematizoval termíny extremista a terorista, kterými jsou vcelku snadno označovány všechny nežádoucí živly v rozvinutých liberálně demokratických státech. Zdůraznil, že by bylo třeba, aby pojem extremismu problematizovali jak aktivisté a média, tak akademická obec. Nejedná se totiž o pojem politologický, ale politický. Terorismus pak může sloužit jako vhodný přívlastek pro ty, které je třeba urychleně zbavit svobody a diskreditovat.

Za kolektiv Antifénix jeden z jeho členů prezentoval ucelený pohled na kauzu a popsal podmínky zadržených, postup a praktiky policajtů při zásazích, výsleších a šmírování aktivistů. Vše zmíněné si můžete přečíst na webu skupiny Antifénix, kde se mimo jiné zveřejňují dopisy od zadržených kamarádů. Zazněl také apel na opuštění přílišné opatrnosti při prezentaci našich postojů vůči policejním praktikám a naivních představ o zlepšení situace při výměně pohlavárů v řadách policajtů a jejich kontrolních orgánů. Náš problém nejsou zlí policajti, je jím samotná policie, která slouží jako ideologický ochránce kapitalistického pořádku.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy