Anarchistická federace

Kazimír č. 6

Recenze na další číslo hc/punkového zinu, který rozhodně není jen o hudbě.

Kazimír č. 6

Vydavatel hardcore/punkového zinu Kazimír se vskutku činí. V dubnu přivedl na svět dalšího potomka, v pořadí již šestého. A já jen lituji, že nemám víc prostoru, abych se o něm pořádně rozepsal, jelikož tenhle časopis mě opravdu hodně baví – střízlivá počítačová grafika, kvalitní fotky a taky nějaký to umění a hlavně není celý o muzice. I když je zde středobodem hudební subkultura, hudba tu zůstává svým způsobem okrajová. Zato vyniká to důležitější – postoje a život.

A o tom, že život není vždy jen procházka růžovým sadem, hovoří hned úvodní úvaha o „slušných občanech“, kteří jsou nejdůležitější oporou každé fašistické sračky. To vše doplněno skvělou povídkou „Tábor Mír“, která vykresluje nástup takové sračky, jež není žádnou dystopií, ale scénářem, který se může realizovat třeba už za půl roku, nebo možná taky už byl započat.

Potěšil mě článek o nezlomném performerovi Milanu Kohoutovi, jenž – vypuzen ze „socialistického“ Československa – poznal velmi záhy odvrácenou tvář kapitalistického Západu a v dnešní době jaksi nezapadá do škatulky etablovaných zástupců někdejší „druhé kultury“. Další zajímavé osobnosti a kapely se představí v rozhovorech: správce serveru Periferia.cz, ruští antifašisté Siberian Meat Grinder, španělští Accidente a místní Apolita, VOH či Just Wär. Dlouhé, ale velmi svižné jsou tour reporty kapel Empty Hall of Fame a Taras Bullba, stejně jako popis návštěv festivalů Enemy of the Sun 2014 a FFUD Fest 2014.

No a nakonec velké téma Kazimíra: Cestování trochu jinak. Na úvod cosi jako vzpomínkový návod, jak začít se stopováním – od vedlejší vesnice po cestu kolem světa. A pak už hurá vstříc vzdáleným končinám prostřednictvím rozhovorů a cestopisů. U každého bych se mohl dlouze zastavit, ale místo toho vám raději Kazimíra doporučím, ať si sami počtete. Je co.

(116 stran, 130 Kč. Pište na anemuzetobytmartin[a]seznam.cz.)


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy