Anarchistická federace

Řecko: Levicová vláda privatizuje

Velký vyvlastňovatel Tsipras zahájil privatizační program. Tak moc si váží svých voličů…

Řecká vláda vedená „levicovou“ Syrizou realizovala 24. dubna 2015 první privatizaci od chvíle, kdy se dostala před třemi měsíci k moci. V předvolební kampani tehdejší lídr Syrizy a současný premiér Alexis Tsipras vystupoval s tvrdou kritikou privatizace a sliboval, že s ní skoncuje. (Naopak sliboval vyvlastnění řeckých bank, velkých podniků z oblasti infrastruktury, služeb a energií a soukromých zdravotnických zařízení.)

„Levicová“ vláda zahájila privatizaci prodejem licence na dostihové sázky na dvacet let dceřiné společnosti česko-řecké firmě Opap za 40,5 milionů eur. (Firma Opap patří mezi největší sázkařské firmy v Evropě, přičemž 1,5 procenta z příjmů firmy tvoří její náklady na zaměstnance. Loni se firma rozhodla ještě lépe hospodařit a toto procento snížit a dvěma třetinám zaměstnanců nabídla, ať dají dobrovolně výpověď.)

Tato privatizační akce není bezvýznamná, ale jde navíc jen o první krok. Začátkem dubna řecký ministr financí Yanis Varoufakis oznámil, že vláda obnovuje celý program privatizace. „Obnovíme proces privatizace jako program racionalizace současného státního majetku. Řecký stát není schopen rozvíjet státní vlastnictví,“ řekl.

Řekové, kteří v lednu hlasovali pro Syrizu, tohle nevolili. Ale koho z vlády to teď asi zajímá?

 

Zdroj:
http://www.aitrus.info/node/4235


Verze pro tisk 27.4.2015 Mezinárodní sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy