Anarchistická federace

Španělsko: Nové státní represe a prohlášení CNT

Po prosincové policejní represivní operaci Pandora zahájil stát další akce proti anarchistům, tentokrát pod názvem operace Piñata.

Policie zatkla 28 lidí v průběhu nové operace spuštěné proti anarchistům ve Španělsku. Represe probíhaly v pondělí 30. března 2015 od 6 hodin ráno v Madridu, Barceloně, Palencii a Granadě. Policie obvinila 13 osob z účasti na „organizovaném zločinu, sledujícím teroristické cíle“. Další lidé byli zatčeni pro kladení odporu policii.

Nejrozsáhlejší zatýkání proběhlo v Madridu, a to v sociálním centru La Quimera (nám. Nelsona Mandely ve čtvrti Lavapiés) a v sociálním centru 13-14 ve čtvrti Vallecas. Policie obklíčila náměstí, na kterém se nachází La Quimera, vtrhla do budovy, zabavila počítačové vybavení a uzavřela přístup do domu.

Podle policie byli zatčení členy Koordinovaných anarchistických skupin (Grupos Anarquistas Coordinados, GAC). Policejní operace, tentokrát nazvaná Piñata, je pokračování operace Pandora, která proběhla v prosinci loňského roku.

CNT-AIT vystoupila s ostrým odsouzením represí v prohlášení zveřejněném Konfederačním výborem CNT. Zde je překlad jeho znění:

 

CNT vyjadřuje solidaritu se všemi zatčenými během policejní akce ze dne 30. března 2015

Stát se znovu obrací k represi a pokouší se kriminalizovat anarchistickou myšlenku a anarchistické kolektivy. K tomu využívá všechny své mediální a justiční síly, čímž zkouší ustavit ve společnosti atmosféru strachu a nejistoty, která by ospravedlnila přijetí a aplikaci nových, stále represivnějších a reakčnějších zákonů. Potřebují nepřítele, tak si ho vyrobili.

Nejdříve dělají zákony; potom hledají viníky, na které by je mohli uplatnit. Tím se snaží skrýt skutečnost, že celá tato státní mašinerie neslouží nikomu jinému než velkým firmám a bankám.

V situaci, kdy se v ulicích navzdory výzvám k účasti na volebním procesu udržuje nebo zvětšuje negativní odpověď proti všem jeho sociálním a pracovním škrtům a proti ztrátě práv, stát potřebuje posílit své represivní a sociálně-kontrolní nástroje. Ty pak užívá proti těm, kteří se mu postaví.

Nyní se provádí zatýkání a evidence, a to několik málo dnů po přijetí nového Zákona o občanské bezpečnosti, známého spíše jako Ley Mordaza (Zákon Mordaza), vůči kterému se negativně staví nejen ta nejbojovnější sociální a odborová hnutí: instituce, jež je sotva možné podezřívat z „anarchistického terorismu“, jako jsou neziskové organizace a další sociální hnutí, Evropská unie nebo Spojené národy, se proti tomuto zákonu vyslovily odmítavě a rezervovaně.

Vztah mezi oběma událostmi se nám zdá naprosto zřetelný. Policejní operace podporují přijetí tohoto tak kontroverzního zákona, a anarchistické hnutí a kolektivy zde hrají roli obětních beránků: jelikož se neprezentují ve volbách ani nemají jisté místo v televizních debatách, jejich žaloby jsou v ohlušujícím mediálním rámusu téměř němé. Ve stejnou chvíli, kdy zákon vyvolává sociální poplach, stát hledá podporu pro svoji politiku pořádku a rozkazování, utlačuje jakékoliv požadavky, které by mohly ohrozit jeho kontrolu nad společenskou a odborovou odpovědí na jeho útoky.

Jediný terorismus, jímž trpí pracující třída, je ten, který je vykonáván z pozice moci: vystěhovávání, nezaměstnanost, rozklad zdravotnictví a vzdělání. Tak jak křičíme v ulicích: „Násilí je, když nevyjdeš do konce měsíce.“ Nemůžeme dovolit, aby pošlapávali naše nejzákladnější práva. Včera zatýkali manifestující a stávkující. Dnes anarchisty. Zítra to budeš ty. To už ale bude pozdě.

Ne represi. Ne věznění těch, kteří bojují.

Stálý sekretariát konfederačního výboru

 

Zdroje:
https://insurrecto36.wordpress.com/2015/03/30/estado-espanol-27-detenidos-en-una-nueva-operacion-contra-el-colectivo-anarquista/
http://salamanca.cnt.es/2015/03/31/unas-40-personas-exigen-en-salamanca-la-libertad-de-las-anarquistas-detenidas/
http://www.cnt.es/noticias/cnt-en-contra-de-la-persecuci%C3%B3n-al-movimiento-anarquista


Verze pro tisk 2.4.2015 Mezinárodní sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)