Anarchistická federace

Španělsko: Vítězství solidární akce

Přímé akce přiměly korporaci McDonald’s v Leónu na severozápadě Španělska k vyplacení finanční náhrady propuštěné zaměstnankyni.

Přímá akce se ukázala jako efektivní nástroj pracujících, který pomohl v boji i proti takové monstrózní korporaci, jakou je McDonald’s. Takový je výsledek konfliktu ve španělském městě León, který začal v lednu 2015 po propuštění členky odborového svazu CNT-AIT.

Členka CNT-AIT Sarayová byl propuštěna po pěti letech práce v korporaci za to, že pomáhala organizovat pracující kvůli požadavkům na zlepšení pracovních podmínek a dodržování sanitárně hygienických předpisů.

Odborový svaz CNT v Leónu zahájil kampaň bojkotu McDonald’s a k solidárnímu bojkotu se přidali členové CNT po celém Španělsku, stejně jako další sekce AIT v jiných zemích (Polsku, Norsku aj.).

Výsledkem protestních přímých akcí, probíhajících před restauracemi McDonald’s synchronně zejména na přelomu ledna a února, bylo sdělení McDonald’s, že propuštění zaměstnankyně bylo nezákonné a že jí bude vyplacena patřičná peněžitá náhrada.


Zdroje:
http://www.aitrus.info/node/4132
http://leon.cnt.es/2015/02/09/el-gigante-mcdonalds-cede-ante-la-accion-directa/
http://leon.cnt.es/2015/01/18/cronica-concentraciones-en-mcdonalds-2/
http://elmilicianocnt-aitchiclana.blogspot.ru/2015/02/albacete-nueva-concentracion-ante.html
http://elmilicianocnt-aitchiclana.blogspot.ru/2015/02/salamanca-boicot-mcdonalds-por-la.html

León

Salamanca


Verze pro tisk 10.2.2015 Mezinárodní sekretariát AF

Píšou jinde

Odkazy