Anarchistická federace

Blokáda buršáckého plesu

Navzdory omezování shromažďovacího práva antifašisté a antifašistky protestovali proti slavnosti fašistické smetánky, takzvanému plesu akademiků ve Vídni.

V pátek 30. ledna 2015 se ve vídeňském Hofburgu konal každoroční tzv. ples akademiků, pořádaný extrémně pravicovou stranou FPÖ. Rakouská platforma NO WKR opět organizovala protesty s cílem tento ples blokovat. FPÖ je otevřeně ultrapravicová strana, která v posledních volbách získala přes 20 % hlasů a podle průzkumů narůstá její podpora až k hranici 30 %. Zhruba dvě pětiny jejích zástupců v parlamentu jsou členy pravicově nacionalistických studentských bratrstev vzešlých z nejextrémnější části všeněmeckého hnutí, které v minulosti položilo základy ke vzniku nacistické ideologie a aktivně se podílelo na jejím uvedení do praxe. Ples původně organizovala aliance německých nacionalistických studentských spolků a tato ultrapravicová sešlost slouží především jako síťovací a koordinační setkání. Kritika této akce rezonuje v celé Evropě, což se ukázalo také na mezinárodním složení blokujících aktivistů a dalších protestujících.

Antifašistická koalice NO WKR svolala demonstraci na náměstí Karlsplatz, a tak jako v minulém roce se i letos vídeňská policie soustředila na omezování shromažďovacího práva vymezením rozsáhlé „zóny bez protestů“ a navíc zakázala samotnou demonstraci NO WKR. To se v minulosti stalo už několikrát a rakouský Ústavní soud jedno z těchto rozhodnutí policie prohlásil za protiústavní. Kromě dvou manifestací NO WKR byla zakázána také čtyři shromáždění extrémně pravicové FPÖ. Demonstrace a blokády Offensive gegen Rechts (OGR), která se ohledně zákazu solidárně postavila na stranu NO WKR, zůstaly legální.

Vídeňské policejní prezidium zároveň požadovalo, aby se organizátoři NO WKR distancovali od násilí. Policejní prezident Gerhard Pürstl už v minulém roce vyjádřil svou snahu potlačovat tyto antifašistické blokády výrokem: „Je dobře, že se demonstranti nechávají ošetřovat zdravotníky v sanitkách. Získáme tak jejich data a můžeme je později snadno vypátrat.“ Antifašistická koalice NO WKR se ale hodlá proti zákazu právně bránit.

Aktivisté zákaz ignorovali a vyrazili do ulic. Mnoho zahraničních návštěvníků se však nedostalo daleko za své hranice. Jednalo se například zhruba o dvě stě aktivistů z Německa nebo jednu dodávku z České republiky. Protesty měly oproti loňské blokádě relativně klidný průběh. Přesto se policie nevyvarovala několika zbytečných násilných útoků a zadržela kolem pětatřiceti osob. Ovšem samy policejní složky byly v některých momentech v obklíčení demonstrantů, zdařilo se několik blokád a došlo ke snaze o zabarikádování samotného hlavního vstupu Hofburgu policejními zátarasy.

Tento rok vyzvala platforma mimo jiné ke konci násilí, ovšem násilí na poli sociálního vyloučení, námezdních vztahů a otroctví a především násilí kapitalismu a státu jako nejkrvavější ideologie v dějinách lidstva. Ve svém prohlášení platforma NO WKR upozornila také na falešnou „svobodu násilí“, která je permanentní hrozbou vůči všem těm, kteří nemohou nebo nechtějí uspokojovat své potřeby v rámci kapitalistického systému výroby.

Související odkaz:
Jak málo stačí k tomu, abyste byli v Rakousku silně ozbrojenými extremisty

 


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)