Anarchistická federace

70 let u Písku aneb Lety forever?

Praha, 20. ledna 2015

Hosty večera budou antropolog Yasar Abu Ghosh, novinář a aktivista Markus Pape a zástupci nakladatelů.

Zveme Vás na další ze série debat UFOSS, tentokrát na téma koncentračního tábora v Letech u Písku, na jehož místě dnes stojí nechvalně proslulý vepřín. Kromě načrtnutí historie romského holocaustu v Českých zemích se v debatě zaměříme i na historii boje o jeho uznání, odstranění vepřína a vybudování důstojného památníku obětem. Zamyslíme se nad příčinami a širšími souvislostmi současné situace a možnostmi kampaně, která by vedla k její nápravě.

Dotkneme se ale i palčivějších otázek: Je vepřín na místě utrpení skutečně "romským problémem", jak léta zaznívá v mediální a veřejné debatě? Proč je pro tuto společnost tak těžké přiznat se k vlastnímu selhání? Je hledání viníka skutečně jedinou a správnou cestou vedoucí k vyřešení problému nedůstojného památníku obětem nacismu v Letch u Písku?

Debata navazuje na vydání knihy amerického autora Paula Polanskyho "Tábor smrti Lety: Vyšetřování začíná (1992-1995)". Vydavatelé pro knihu záměrně zvolili formát připomínající cihlu. Cihlu chápou jako symbol budování, ale i boření. Pojďme ji společně vzít do ruky.

Kniha bude na místě k zakoupení. Vstup zdarma.

Doplňující informace: www.lety.info

Institut kritických studií, Antifašistická akce a Československá anarchistická federace vydali novou knihu Paula Polanskyho Tábor smrti Lety: Vyšetřování začíná (1992-1995).

Koncetrační tábor Lety u Písku, určený pro osoby žijící cikánským způsobem, řízený a spravovaný výhradně Čechy, je stále rozepsanou kapitolou z dějin českého anticiganismu. Jedná se o nepohodlný příběh, který měl zůstat zapomenut. Příběh českých správců, bachařů i úředníků protektorátu, kteří nebyli jen oběťmi, ale i viníky. Příběh holokaustu Romů, který zorganizovali Češi. V nové knize jím provází americký spisovatel a badatel Paul Polansky – osoba v Česku nepohodlná stejně jako příběh samotný.

Byl to právě Paul Polansky, který na počátku turbulentních 90. let příběh koncentráku v Letech náhodou objevil. V archivech objevil šokující dokumenty a sesbíral příběhy přeživších, které jsou politicky nepohodlné a pro mnohé aktéry i kompromitující. Vyslal do veřejného prostoru porevolučního Česka vlaštovku v naději, že se jí někdo chopí a výzkum dokončí. Dosud se tak nestalo. Mezitím přeživší umírali bez morálního odškodnění a správci a bachaři tábora zase bez potrestání. Ostuda trvá dodnes – u místa tábora stojí vepřín.

Jestli tato kniha nevzbudí bouři otázek, pochybností, obviňování… pak jsme na tom opravdu velmi zle.
— z předmluvy Petra Pitharta

Úterý 20.1.2015 v 19:00
Cross club
(Plynární 1096/23, Praha)

Vstup zdarma

FB událost:
https://www.facebook.com/events/581181781983244


Verze pro tisk 9.1.2015 -fk-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)