Anarchistická federace

Globální demonstrace pro Kobanê

Report z demonstrace na podporu kurdských obránců syrského Kobanê, která se konala 1. listopadu v Praze.

Více než 130 známých osobností (mezi nimi např. Noam Chomsky nebo David Graeber) a organizací z celého světa podepsalo výzvu volající po bezodkladné akci na záchranu Kobanê, města v západním Kurdistánu (Rojavě), na které útočí Islámský stát (IS). Vyzvali k organizaci globální demonstrace proti IS a na podporu Kobanê, která bude zahájena v různých koutech světa 1. listopadu 2014 ve 14 hodin.

Ve výzvě se konstatuje, že „přestože jsme svědky genocidy páchané na obyvatelích Kobanê, není pomoc poskytovaná kurdským obráncům takzvanou mezinárodní koalicí proti IS účinná. Koalice neplní své mezinárodní právní závazky.“ Autoři výzvy dále připomněli, že „některé ze zemí sdružených v koalici, zejména Turecko, v Iráku a Sýrii finančně a vojensky podporují teroristy z IS“. To jsou důvody, proč je podle nich třeba vyjádřit Kobanê solidaritu a proč je třeba požadovat po vládách států sdružených v koalici proti IS, aby začaly konečně jasně konat.

Tuto výzvu v českém prostředí zprostředkovala Iniciativa Ne rasismu! (INR) a zároveň na uvedený čas svolala demonstraci „proti Islámskému státu, pro Kobanê a za humanitu“ do centra Prahy. INR k tomu v tiskové zprávě uvedla: „V Rojavě jsou ohroženy životy statisíců lidí. Kromě toho je ale ohrožen také jediný ostrov demokracie v regionu, demokracie, jež je budována zdola a jež funguje bez ohledu na náboženské, etnické či genderové hranice.“

demo Praha

Pražská demonstrace začala na náměstí Republiky, kam ji dorazilo podpořit více než 150 lidí, včetně Kurdů a Kurdek žijících v ČR. K vidění byly transparenty a pikety, které se objevily již na předešlé demonstraci, konané 12. října, ale i některé nové. Kolem půl třetí zazněly dva projevy. První od zástupce Kurdů, který seznamoval přítomné se situací v oblasti syrského Kurdistánu, druhý od člena ČSAF, jenž varoval před dvojsečností mezinárodní intervence na obranu Kobanê (viz níže). Následovaly reprodukované kurdské písně, prokládané skandováním, a došlo i na tanec. V úvodní části promluvil ještě řečník z Kurdského občanského sdružení o roli Kurdů v protiasadovském odboji a o potřebě vojenské pomoci při obraně kurdských území v Sýrii. Po skandování „Ať žije mezinárodní solidarita“ se zformovalo čelo pochodu a mohlo se vyrazit.

demo Praha

Pochod nebyl dlouhý. Mířil přes turisty exponované centrum na Jungmannovo náměstí. Po celou dobu se skandovala hesla v češtině, kurdštině, turečtině, angličtině a němčině. Na „jungmaňáku“ zazněl ještě proslov členky INR, která mimo jiné připomněla již zmíněnou mezinárodní výzvu a informovala o plánu na další kroky podpory obránců Rojavy. Konečné slovo si vzal jeden z Kurdů, aby promluvil o společném životě všech bez rozdílu v Rojavě a poděkoval za projevenou solidaritu.

demo Praha

Proslov ČSAF

Díky za slovo. Rád bych řekl několik slov jménem Československé anarchistické federace.

I když nemáme takový dostatek informací, jaký bychom si přáli, a i když bychom jistě našli řadu výhrad, rodící se autonomie v syrském Kurdistánu si bezesporu zasluhuje naše sympatie a podporu. Svou přítomností na této demonstraci, stejně jako předchozími symbolickými akcemi vyjadřujeme naši solidaritu sociálnímu experimentu, založenému na principech, které jsou nám tak blízké – rozhodování zdola, přímá demokracie, samospráva, rovnost apod. Vyjadřujeme naši podporu bojovníkům a bojovnicím, kteří se postavili imperiální touze Islámského státu ovládnout jejich zemi a podrobit její obyvatele kruté autoritě náboženských tmářů. Vyjadřujeme naši účast obětem tohoto konfliktu, jejich rodinám a komunitám.

Zaznívá volání po tom, aby se poskytla obráncům Kobanê pomoc a vojenskou silou byl zastaven teror Islámského státu. Bezesporu jde o logický a oprávněný požadavek, jelikož zachování životů obyvatel syrského Kurdistánu je prioritou. Je ale potřeba mít se na pozoru, protože není v zájmu žádného z okolních států či velmocí, aby existovala takováto zdola organizovaná autonomie. Vývozní demokracie v režii Spojený států totiž zpravidla znamená zajištění si vlastního ekonomického a politického vlivu za přispění zkorumpovaných vlád. Není důvod si myslet, že když na vlastní půdě nasazují Spojené státy ozbrojené složky proti demonstrantům požadujícím skutečnou demokracii a odstranění sociální nerovnosti či sociální a rasové segregace, budou vstřícně jednat s autonomií, která se vše toto snaží zaručit. Stejně tak je třeba počítat s tím, že turecký stát, který dlouhodobě utlačuje kurdskou menšinu na svém území, nebude mít zájem na zachování procesu sociální transformace na své hranici.

Naše snaha pomoci nesmí být slepá. Musíme si být vědomi toho, že zahraniční intervence může být ve svém výsledku pro emancipační snahy na Blízkém východě stejně zdrcující jako výhra Islámského státu. Mějme to na paměti.

Proti náboženskému, nacionalistickému, sexistickému a ekonomickému útlaku!
Za svobodu, rovnost a samosprávu!
No pasaran!

demo Praha

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy