Anarchistická federace

Praha: Demonstrace proti policejnímu násilí v Turecku

Ve čtvrtek 6. června se uskutečnila demonstrace reagující na násilí ze strany turecké policie vůči protestům, které zprvu hájily istanbulský park Gezi před likvidací a zástavbou obchodním centrem a posléze se změnily v protivládní protesty po celé zemi. Akci před tureckou ambasádou v Praze svolala česká pobočka mezinárodní organizace Amnesty International (AI).

Požadavkem demonstrace bylo zastavení policejního násilí a nezávislé vyšetření jeho „přílišného“ užití. Akce se zúčastnilo asi 150 převážně mladých lidí, někteří oblečeni v tureckých barvách a s vytisknutými fotografiemi, zachycujícími policejní brutalitu v Turecku posledních dní.

Na dav stojící za ohrádkou dohlíželo jen několik policistů, byl přítomen štáb jedné malé televize, jinak byl zájem novinářů téměř nulový. Proslov zástupkyň AI byl poněkud chabý, ostatně stejně jako akčnost celého davu. Nebýt jednoho mladíka, který inicioval skandování, bylo by ticho.

Řečnice závěrem předala protestní dopis s peticí, kterou bylo možné předtím podepsat, pracovníkovi ambasády, který si pro ni dokonce sám přišel.

Praha

Související odkazy:
Vzbouřené Turecko
Čáslav: Solidarita s tureckými protesty

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy