Anarchistická federace

Turecko: Státní a policejní násilí musí přestat!

Prohlášení francouzské Anarchistické federace k současnému dění v Turecku.

Klidnou demonstraci za zachování parku Gezi v centrální čtvrti Istanbulu Taskim, který má být zničen kvůli výstavbě obchodního centra, napadla turecká policie násilnými útoky: slzný plyn mířící přímo na těla, vodní děla a zapalování stanů... Proto došlo v celé čtvrti ke spontánní mobilizaci lidí a konflikt se rozšířil i do ostatních částí města.

V ulicích bylo více než 50 000 lidí a turecká policie zdvojnásobila násilí a tvrdě potlačila tato shromáždění. Stovka lidí je hospitalizována a přístup do parku je nelegálně zablokován. Navzdory tomu se manifestace rozšířily do mnoha měst po celém Turecku a spojily všechny společenské vrstvy a politické i odborové organizace.

Proč ten hněv?

Vláda AKP, která je u moci od roku 2002 a která vzešla z islamistického hnutí Mili Gorus (Národní vize), dokázala integrovat politické neoliberály do svého nábožensky a nacionalisticky založeného konzervatismu. Přes některé pozitivní reformní kroky v souladu s kodaňskými kritérii vstupu do Evropské unie se rychle ukázalo, že jde o vládu autoritářskou a diktátorskou.

V současnosti vězní 10 000 kurdských vězňů, mezi nimiž jsou zvolení poslanci, zastupitelé z městských rad, novináři, advokáti... Dále také odboráři, studenti a představitelé opozice... Naposledy vláda zakázala konzumaci alkoholu na ulicích po určité hodině, čímž vyvolala ohromnou diskusi v turecké společnosti.

Turecká média, která jsou přímo kontrolována vládou nebo lidmi s politickými či ekonomickými vazbami na vládu, navíc odmítají o incidentech informovat a turecké tiskové agentury brání šíření informací o událostech souvisejících s parkem Gezi.

Kromě problému v parku Gezi je hněv ve společnosti nahromaděn v důsledku omezování mnoha svobod: tiskové svobody, svobody vyjadřování, odborových a politických svobod, sexuální svobody a práv etnických a náboženských menšin.

Anarchistická federace (FA), člen Internacionály anarchistických federací (IFA), odmítá autoritářský režim, nastolený tureckou vládou stany AKP Recepa Tayyipa Erdogana, která je často považována za vzor pro země Středního východu. Hodláme vší silou podporovat hnutí odporu v Turecku, především anarchistické hnutí, stavící se proti státnímu a náboženskému útlaku.

Fédération Anarchiste
2. června 2013


Turecko

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)