Anarchistická federace

Španělsko: V Andalusii obsazena další půda

Jak jsme nedávno informovali v článku Obsazováním půdy proti nezaměstnanosti, na jihu Španělska se rozhodli nezaměstnaní zemědělští dělníci z odborového svazu SAT obsadit nevyužívanou půdu a obdělávat ji. Vedle farmy Somonte, o níž se v článku psalo, obsadili odboráři včera 24. července 2012 další zemědělskou půdu.

Asi tisícovka členů svazu obsadila v ranních hodinách farmu Las Turquillas, která spadá pod správu armády. Ministerstvo obrany tu vlastní 1200 hektarů, z nichž drtivá většina leží ladem, jelikož armáda využívá pouhých 20 hektarů. Na oplocení byly vyvěšeny četné transparenty a první noc na obsazené půdě strávilo asi 100 lidí.

Mluvčí SAT, Diego Cañamero, prohlásil, že cílem okupace je „vrátit půdu do rukou pracujících“. V kraji Seville panuje 40% nezaměstnanost a za takových okolností je naprosto asociální, že tu nachází ať už veřejné či soukromé pozemky, které leží ladem.

Zdroj:
El SAT ocupa "La Turquilla" y se queda

VIDEO: Obsazení Las Turquillas


Pochod na farmu
SAT

SAT

Vyjednávání s armádou
SAT

Farma Somonte, obsazená od letošního března, se těší bohaté úrodě, o níž squatteři průběžně informují prostřednictvím fotografií na svém facebookovém profilu ZDE.

Práce na farmě Somonte
Somonte

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy