Anarchistická federace

Proletarchiv

Proletarchiv: články, recenze, analýzy, letáky i knihy ke stažení zdarma. Jde o neziskový projekt v podobě databáze textů, které jsou bezplatně ke stažení na internetu. Naleznete ho na adrese www.proletarchiv.yolasite.com.

Problémy v práci a s exekucemi? Utahování opasků, bezohlednost, dluhy a deprese? Zbídačování, nekvalitní zboží i ničení životního prostředí? Co jsou příčiny a jak jim čelit? Kdo to odnáší a kdo předkládá falešná řešení? Chce to někdo změnit a může to někdo změnit? I tímto se zabývá Proletarchiv.

Od podzimu minulého roku, kdy vznikl archiv textů Proletarchiv, se podařilo v této databázi nashromáždit již 314 položek ke stažení, a to v podobě článků, recenzí, analýz, letáků, kritických komentářů a knih z celého světa. Dalších 13 souborů, jakými jsou audio záznamy nebo velké dokumenty, je možné prostřednictvím Proletarchivu stáhnout z jiných webů. Vše je ke stažení v tisknutelné podobě a zdarma.

Čtenář je informován o aktualizacích nově umístěných položek za období posledních dvou měsíců a nově rovněž prostřednictvím profilu na facebooku a twitteru.

Kromě abecedního seznamu jsou položky uspořádány tematicky. Jaká jsou úskalí demokracie v procesu emancipace člověka nebo jaké problémy s sebou nese osvobození žen? Proč si nevystačíme s morálkou a náboženstvím a jakou roli hrají odbory při našem vzdoru na pracovišti? To jsou jedny z otázek, k nimž se autoři a autorky v tomto archivu vyjadřují. Prostřednictvím tematického seznamu je rovněž vidět rozsah, dělení i tradice formujícího se hnutí proti námezdní práci tak, jak v historii se svými chybami existovalo, a nikoli tak, jak by si to nejrůznější ideologické tábory přály. Proletarchiv nabízí kontext nejprogresivnější teorie i praxe tohoto hnutí dostupný v českém nebo slovenském jazyce. Nabídnutý kontext tradice mrtvých pokolení však nemá za cíl tížit mozek živých jako můra, ale poskytnout pozadí pro vyjasňování konstelace současných společenských vztahů, životních podmínek a také toho jak jim v praxi čelit.

Pro čtení dokumentů stačí jen mít nainstalovaný bezplatný software LibreOffice nebo OpenOffice.

Příjemné stahování a četbu vám přeje
Proletarchiv
Verze pro tisk 21.5.2012 Proletarchiv

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)