Anarchistická federace

V Řecku pokračují radikální protesty

Demonstrace, srážky s policií a vlna obsazování budov neutichly ani dnes, 12. února 2012, tedy den následující po dvoudenní generální stávce, o jejímž průběhu jsme stručně informovali ZDE a ZDE.

Anarchisté, levice, sousedské skupiny, protireformní aktivisté a odboráři se spojili s fotbalovými fanoušky, kteří vydali společné (napříč jednotlivými kluby) prohlášení proti dohodě vlády a troiky o dalších škrtech. (ZDE)

„Aby zachránili banky před bankrotem, uvrhli nás do chudoby a nezaměstnanosti. Prodali naší zemi a vše, co nám patří. Vypněme televizi, vyjděme do ulic, ať zvítězíme.“
Řecko

Na podporu dnešních protestů, které se konají po celém Řecku, uspořádali aktivisté v zahraničí podpůrné demonstrace ve svých městech, například v Berlíně, Paříži či Londýně. (ZDE)

Vlna obsazování budov se šíří celou zemí. Zde je přehled některých obsazených objektů: Aténská právnická fakulta; Ministerstvo zdravotnictví v Aténách; Kino Olympion v Soluni; Budova regionální vlády západního Řecka ve městě Patras; Budova regionální vlády ostrovů Jónského moře v Korfu; Budova regionální vlády Kréty v Rethymnonu; Budova regionální vlády Thessaly v Larise; Radnice v Rethymnu; Radnice v Holargosu; Radnice ve Spartě; Regionální unie Imathie ve Veroie. (ZDE)

V Athénách se opět konaly tisícové demonstrace. Lidé se vydávali do centra společně z jednotlivých čtvrtí, kde sousedská shromáždění organizovala mítinky. Na náměstí Syntagma bylo kolem půl šesté místního času hlášeno již asi 50 tisíc demonstrantů.

Náměstí Syntagma, 12. 2. 2012, 17:30
Řecko

Policie útočí na dav před parlamentem slzným plynem. Začínají bitky s policií, lidé odpovídají házením kamenů a zápalných lahví. Další policejní útok probíhá na obsazenou právnickou fakultu, kde je policií „uvězněno“ několik stovek lidí. Policie se snaží zamezit lidem v pochodu od právnické fakulty na náměstí Syntagma. Ve večerních hodinách je hlášeno několik zraněných demonstrantů a pokračující tvrdé střety s policií. (ZDE)

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy