Anarchistická federace

Francie: Politický festival CNT

...4. prosince 2011 byl zakončen ve francouzském městě Mety (Metz) mezinárodní festival organizovaný tuzemským anarchosyndikalistickým odborovým svazem CNT (Národní konfederace práce). Festival probíhal pod heslem „Sdílejme bohatství, ne krizi“. V jeho rámci se uskutečnily debaty na téma situace francouzských odborových svazů či činnost CNT v Metách a v regionu.

Během mezinárodního setkání vystoupili představitelé Iniciativy pracujících (IP) z Polska, Generální konfederace práce (CGT) ze Španělska a alžírský Odborový svaz pracovníků ve školství (CLA).

Představitelé IP mluvili o transformaci v Polsku a úloze dřívějších lídrů opozice s Lechem Walensou v čele, kteří spolu se stranickými aparátčíky zavedli v Polsku neoliberalismus. Informovali rovněž o vládních plánech boje s krizí opírajících se mimo jiné o sociální škrty.

Také představitel alžírské CLA mluvil o tzv. „demokratických“ změnách v Alžírsku, spočívajících na zavádění programů vnucených Mezinárodním měnovým fondem. Potvrdil, že dřívější vojenská diktatura nadále existuje v podobě spojenectví politiků, armády a byznysu.

Představitel CGT hovořil o protestech ve Španělsku a nadějích i hrozbách spojených s hnutím 15M (Skutečnou demokracii teď). Vyjádřil naději, že toto hnutí naváže spolupráci s odborovými svazy, které se doteď vyhýbal. Kritizoval zároveň smířlivý postoj dvou hlavních odborových centrál – UGT a CO.

V rámci festivalu také proběhlo setkání s veteránem protifrankistického hnutí odporu Luciem Urtubiou, který se zabýval kromě jiných věcí falšováním dokumentů pro bojovníky s diktaturou ve Španělsku nebo falšováním šeků Citibank. Padělky byly tak dobré, že málem způsobily pád akcií banky. Urtubia mluvil o tom, že peníze z falšování nikdy nebyly využity k vlastnímu obohacení, ale pro boj s diktaturou.

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)