Anarchistická federace

Podpořte ZAD!

ZAD (Zone A Défendre) je autonomním územím obsazeným na protest proti výstavbě megalomanského letiště. Zóna se nachází 25 kilometrů severně od západofrancouzského města Nantes v okolí vesnice Notre-Dame Des Landes. První dům byl obsazen v roce 2007, další rychle přibyly s podporou místních po Climate action campu v roce 2009 a v současnosti je zde přibližně dvacet obsazených míst. Jsou to jak bývalé farmy, tak různé vlastnoručně postavené příbytky či domy v korunách stromů. Hlavní objekt s infocentrem je Les Planchettes, kde se koncentruje většina společných aktivit a příprav.

ZAD

ZAD má nyní rozlohu kolem 2000 hektarů a stále se zvětšuje, je zde tedy mnoho zahrad a polí, funguje tady do jisté míry potravinová soběstačnost. Všechno v duchu Reclaim the fields!, což je hnutí za navrácení půdy zpět lidem pro jejich vlastní potřebu. Jedná se asi o největší koncentraci aktivistů a aktivistek různých druhů ve Francii, nejen místních, ale prakticky z celého světa.

ZAD

Důležité je, že kontrakt na výstavbu byl na jaře 2010 poskytnut firmě VINCI, tou, která chce stavět dálnici přes les Chimki (více ZDE, ZDE a ZDE). VINCI je francouzská stavební firma, dle příjmů největší na světě. Staví všechno od letišť, jaderných elektráren, tratí TGV až po věznice. Nové letiště má být určeno pro transatlantickou dopravu a provozováno jako „ekologické“ v duchu zeleného kapitalismu, přičemž ve 25 kilometrů vzdáleném Nantes už jedno obrovské letiště je.

ZAD

VINCI se v listopadu 2010 a únoru 2011 pokusila s těžkými stroji začít připravovat stavbu, to všechno pod masivní ochranou dvou stovek těžkooděnců, ale napříč jejich masivnímu nasazení se jim akce „záhadně“ kazila. V průběhu času se začínají akce radikalizovat, od blokování strojů se přechází k jejich sabotážím, každý měsíc proběhne aspoň jedna demonstrace. Tento stav už trvá přibližně rok. 17. srpna bylo ale vydáno soudem v St. Nazaire povolení k evikci, které nabývá platnosti 5. září. Jelikož v březnu tohoto roku byl vyklizen jeden dům v zóně, dá se očekávat obdobný postup i po 5. září, proto už nyní probíhají přípravy na obranu v plném proudu.

ZAD

Pokud máte možnost, přijeďte pomoct nejlépe přímo sem! Nocleh i jídlo zajištěno. V případě, že se dostavit nemůžete, sledujte web zad.nadir.org a uspořádejte solidární akci v místě vašeho působení!

VINCI DÉGAGE!

kontaktní e-mail: zad[a]riseup.net

ZAD

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)