Anarchistická federace

Glosa: Fronta dnešních lidových novin

Otevřít dneska noviny, to je mnohdy horší než se hodinu v kuse dobrovolně dívat na reklamy. Což je v dnešní době normální, protože páteční večerní filmy jsou co pět minut přerušeny reklamou o délce patnácti minut. Dokonce i ty noviny jsou plné reklam. A tak ve čtvrtek kromě TV magazínu dostaneme navíc také nabídku na 10 000 produktů o hodnotě 100 000 Kč, abychom věděli, že máme demokracii. Že máme tu možnost vybrat si z daleko většího množství výrobků než za totality.

A v novinách si už nemusíme číst jen o jedné komunistické politické straně. Dneska můžeme sledovat, jak jedna strana odposlouchává tu druhou, aby na ni mohla házet špínu. To je určitě daleko více demokratické a svobodné. A v rubrice „Zahraniční novinky“ už nejsou zprávy jen z Ruska a okolí, jako tomu bylo kdysi. Dnes tam jsou také události z Řecka, Španělska, Egypta, Libye a Norska a okolí. Tedy nepočítáme-li, že kauza jedné země novinám vystačí obvykle na měsíc a o těch ostatních se mlčí.

Tyto prázdniny si tak můžeme stále do omrzení pročítat články, úvahy, glosy i eseje na téma Breivik, co zabil nejprve 92 lidí, což se později upřesnilo na 76. Co nám je po tom, co se dělo na Islandu? Co je nám potom, že ve Španělsku se lidé hromadně stavějí proti vládě? Norský střelec byl totiž překvapen, že se mu plán zdařil a veřejnost je tím šokována více než naší rozkradenou státní pokladnou a neschopností policie dopadnout alespoň nějaké tuneláře.

Za tři měsíce by se zase měla objevit prasečí chřipka zmutovaná s bakterií e-coli, jinak se společnost nebude mít čeho děsit a mohla by začít přemýšlet. Mohlo by to s námi pak dopadnout jako s Řeckem. Nebudeme si chtít utáhnout opasky. A jestli zase brzo nevybuchne nějaká sopka nebo jaderná elektrárna, bude to katastrofa. Protože chudáci novináři nebudou mít o čem psát. K čemu jim pak bude svoboda slova, když nebudou mít téma měsíce, kterého by se mohli držet? Ve světě je totiž tak málo událostí, které by stály za článek, že si musí vystačit s Breivikem tentokrát možná i na více než na měsíc. Minimálně do té doby než se zjistí, že Paroubek má novou milenku.

Buďme tedy vděční za to, že existují reklamy. Protože ony jsou tak krásně barevné a na stránkách novin se moc hezky vyjímají. Zabírají tolik místa, že rubrika „Názory čtenářů“ ani nemusí otisknout všechny dopisy, které do redakce přijdou.
Verze pro tisk 31.7.2011 -vak-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)