Anarchistická federace

Další info z Kréty o zadržování lodi z Flotily svobody

peaceVe zprávě „Řecká vláda ve službách Izraele“ jsme přinesli informaci od našeho sympatizanta, který pobývá v Řecku, o tom, jak napomáhá řecká vláda Izraeli ve snaze znemožnit druhou plavbu Flotily svobody. Připomeňme, že ta první, která vezla za přítomnosti lidí z celého světa humanitární pomoc do Gazy, byla napadena izraelskou armádou v mezinárodních vodách a několik lidí bylo okupanty zastřeleno (více ZDE a ZDE).

Náš sympatizant nám dnes zaslal aktuální informace z Kréty:
„Posádka se včera (4. 7.) pokusila vyjet na moře. Byli okamžitě zastaveni pobřežní stráží. Dva členové posádky byli zadrženi a prokuratura se rozhodla je trestně stíhat. Hrozí jim pokuta a dva měsíce odnětí svobody. Ostatní členové posádky jsou drženi na lodi, kde je chrání plavba pod cizí vlajkou. Přesto prokuratura zvažuje a chce dat stíhat všechny.

Teď spěchám zpátky do přístavu, kde jsme hlídali s místními příznivci celou noc loď i posádku. Doprovod nám dělá po celou dobu pobřežní stráž se samopaly. Máme zakázané se přibližovat k lodi. Pokusili se nás i dostat za pásmo celní zóny, ale nedali jsme se.

Policie i po zadrženi neposkytla od včerejšího večera, kdy byla loď zadržena posádce žádný servis. Nedostali vodu, nemají přístup k toaletě a ani poskytnuti stravy nikdo neřeší. Dnes ráno požádala posádka o přítomnost lékaře, ale bylo jim navrhnuto jen že můžou za policejní asistence navštívit městskou nemocnici. Záměrem je vsak to, aby byli vylákáni na řeckou půdu a policie je mohla zadržet. Dva členové, kteří byli zadrženi, se v danou chvíli nacházeli v dvojčlunu, který nemel označeni Komorských ostrovů, a tedy dle zákona nebyl součástí lodi.“


Řecko

Související odkazy:
Sabotáž irské lodi: Video a fotografie
Irská loď po údajné sabotáži do Gazy nevypluje
Izrael chce za každou cenu zastavit další námořní konvoj mířící do Gazy
Grécko sa včera stalo kolaborantom izraelskej okupácie
Slovenská flotila do Gazy štartuje dnes
Peripetie Flotily slobody
Verze pro tisk 5.7.2011 -liat-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)