Anarchistická federace

Řecko: Největší shromáždění v Athénách

V neděli 5. června zažilo hlavní město Řecka jednu z největších demonstrací, která se zde kdy odehrála. Více jak 150 tisíc lidí zaplnilo náměstí Syntagma a přilehlé ulice.

Dav se shromáždil v centru Athén na protest proti krizi a vládním reformám, které se na příkaz Mezinárodního měnového fondu týkají především škrtů ve veřejné sféře a privatizace státního majetku.

Athény

Demonstrace je součástí několik dní trvajících protestů. Ty vyšly z inspirace španělským hnutím za skutečnou demokracii 15M. Policie v neděli zvýšila své počty na náměstí a budovu parlamentu, která zde stojí, oddělila dvojitou až trojitou bariérou. Přistavila také vodní děla a další techniku k potlačování demonstrací.

Athény

Město se navíc připravuje na generální stávku, která se bude konat 15. června a bude ji doprovázet demonstrace na náměstí Syntagma. Ten den ráno má totiž parlament hlasovat o dohodě mezi vládou a tzv. Trojkou (MMF, EU, ECB). Sněm náměstí Syntagma vyzval k blokování parlamentu již od 14. června.

Athény

Podobné demonstrace se konaly v neděli také v Soluni (údajně 50 tisíc lidí), Patrasu, Heraklionu, Larise, Volosu a mnoha dalších řeckých městech. V krétském městě Chania se na shromáždění objevili fašisté se zbraněmi při neúspěšném pokusu vyprovokovat účastníky protestu.

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)