Anarchistická federace

Dokud nebude stát obviněn z vraždy

Carlo Giuliani24. března 2011 se Evropský soud pro lidská práva spokojil se státní vraždou italského anarchisty Carla Giulianiho, který se 20. června 2001 účastnil demonstrace proti summitu G8, jenž se konal v italském Janově.

Poté co ho policista Mario Platsanika dvakrát střelil služební zbraní přímo do hrudi, byl ještě přejet policejním džípem, ze kterého Platsanika střílel.

Členové komise soudu pro lidská práva hlasovali o stažení veškerých obvinění proti policistovi. Pro stažení bylo třináct členů, proti byli pouze čtyři.

Carlova rodina podala žalobu k soudu v roce 2002, nikoliv kvůli pomstě, ale proto, aby byla umožněna veřejná diskuze. Rodina obvinila italské úřady, které způsobily Carlovu smrt, z použití nepřiměřené síly.

Evropský soud rozhodl na základě prozkoumaných videozáznamů a fotografií, že Platsanik jednal v sebeobraně. Soud navíc zrušil obvinění, která byla podána kvůli nedostatečnému udržování veřejného pořádku během summitu G8. Celý případ byl rozhodnut bez řádného a účinného vyšetřování.

K vyjádření soudu Carlův otec dodal, že se celá rodina nevzdá a bude pokračovat v hledání pravdy.

Web věnovaný Carlu Giulianimu: www.carlo-giuliani.com



Písnička britské anarchopunkove kapely Conflict věnovaná Carlu Giulianimu:


Další vzpomínkové video s hudbou od španělské anarchistické kapely Los Muertos de Cristo:

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)