Anarchistická federace

Nepokoje v Berlíně kvůli evikci squatu Liebig 14

squattingDorazila nám informace o situaci okolo právě policií vystěhovaného squatu Liebig 14.

V Berlíně byl včera, 2. února 2011, vystěhován houseprojekt Liebig 14, queer house, ve kterém žilo okolo 20 lidí. První demonstrace proti evikci proběhla v pondělí za účastí asi 3000hlavého black bloku, při které bylo zraněno 40 policistů. Snad i díky tomuto včera nasadil stát do akce okolo 2500 policistů a policistek.

Evikce započala v osm hodin ráno a posledního člověka se z domu podařilo dostat okolo jedné odpoledne. Zda byli lidé z domu zatčeni či ne, není zatím jasné. V noci z úterka na středu se odehrály první přímé akce, kdy bylo v různých částech města poškozeno pět luxusních aut, několik bank, dopravní signalizace a značení. Ve středu nepokoje pokračovaly především ve čtvrti Friedrichshain, kde se squat nachází a ve které se pohybovalo na tisíc aktivistek a aktivistů. Těm se podařilo napáchat škody na bankách, obří aréně O2 World a různých filiálkách velkých řetězců. Byly vystavěny barikády a poškozeno několik policejních aut.



Momentálně (okolo půlnoci z 2. na 3. února) na ulici Boxhagener Strasse hoří barikády a v ulicích je mnoho lidí dávajících najevo svůj nesouhlas a vztek. Stejně tak je v celé čtvrti enormní množství policistů a policistek.

Už teď se uvádí, že evikce stojí stát víc než milion eur. Co se týče zatčených podle dostupné informace se v tuto chvíli jedná o asi 50 lidí z našich řad. Jaký je plán na následující dny není jasné. Solidární akce se odehrály v mnoha německých městech a také v Kodaní, kde byli napadení policisté a zničeno několik bank.

evikce

Stránky věnované squatu Liebig14:
Houseprojekt Liebig 14
Liebig 14 Forever
Indymedia

Související odkaz:
2500 německých policistů nasazeno proti berlínským squatterům

evikce

evikce

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)