Anarchistická federace

Neohlášená pražská cyklojízda (+ VIDEO)

critical massReport z divoké cyklojízdy, který nám spolu s videem dorazil na náš e-mailový kontakt.

30. září 2010 jsme se sebrali a vyrazili na krátkou cyklistickou projížďku Prahou. Snažili jsme se do ulic vrátit původní duch cyklojízdy ve smyslu „critical mass“, spontánní, neohlášené a autoritami neregulované jízdy městem. Sešlo se nás jen několik známých, i tak měla akce v našich očích velký úspěch.

Patnáct lidí na kolech asi hodinu projíždělo ulicemi Prahy v odpolední špičce, nevynechali jsme ani magistrálu včetně přejezdu Nuselského mostu. Alespoň na krátkou dobu jsme vrátili kola do dopravního provozu, kam podle nás neodmyslitelně patří.



Byli jsme svědky negativních i agresivních reakcí, dokonce i pokusů o napadení lidí na kole. Skutečnost, že agresivní řidiči jsou schopni kvůli pár minutám zpoždění napadnou lidi na kole, nás utvrzuje v tom, že takovéto jízdy jsou více než potřebné.

Když jsou ulice ucpané masou aut, je to „normální“ – když jsou na chvíli ucpané koly, je to „blokování dopravy“. Ale my neblokujeme dopravu, my jsme doprava.

Naše jízda určitě nebyla poslední. Její krásou je, že podobnou jízdu může uskutečnit každý. Stačí říct pár známým, sejít se a vyrazit. Kdykoliv, jakkoliv.

cyklojízda

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)