Anarchistická federace

Černí tučňáci rozjíždí squatterské kino

squattingOficiální vyjádření umělecké skupiny Černí tučňáci.

Vážení,
považujeme za správné informovat Vás o dění v budově bývalého kina Na Zámečnici v Plzeňské ulici č.p. 210. Vstoupili jsme do tohoto opuštěného a po mnoho let nevyužívaného prostoru za účelem obnovení provozu tak, aby objekt dál nechátral a mohl opět sloužit funkci, ke které byl určen.

Do nezamčeného objektu jsme poprvé vstoupili zhruba před měsícem a nadšeni tímto prostorem jsme se rozhodli ho zachovat přístupný též širší veřejnosti. Jednáme tak z přesvědčení, že podobné objekty by neměly zůstávat opuštěny jakožto majetek pro machinace realitních společností, jak je tomu i v tomto případě. Objekt byl před několika lety radnicí MČ Prahy 5 v čele s Milanem Jančíkem za nevyjasněných okolností prodán pod cenou soukromé firmě, která nám na dopis ohledně využití objektu doposud neodpověděla. Více o nečestných praktikách Milana Jančíka se můžete dočíst např. na kauza5.cz.

My, členové umělecké skupiny Černí tučňáci si dále myslíme, že umění, kultura a vzdělání by měly být přístupné široké veřejnosti bez rozdílu sociálního zázemí a v tomto duchu také pořádáme dnešní akci, na kterou bychom Vás chtěli touto formou pozvat.

Slavnostní otevření kina s občerstvením proběhne DNES V 20:00. Poté, přesně v 8 hodin 38 minut budeme v kině ZDARMA promítat nový film Terryho Gilliama “Imaginárium Dr. Parnasse” s Johnny Deppem v hlavní roli (122 min). Všichni jste srdečně zváni (deky pro zahřátí s sebou).

Kolektiv Černí tučňáci tímto aktem a jeho případnou medializací sleduje tyto cíle:
1) odstoupení Milana Jančíka z místa starosty Prahy 5
2) zpřístupnění kultury a umění všem lidem bez rozdílu
3) vyvolání všeobecné diskuze o možnostech využívání neobydlených a chátrajících domů

Kolektiv umělecké skupiny ČERNÍ TUČŇÁCI
Verze pro tisk 28.3.2010 Černí tučňáci

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)