Anarchistická federace

Bulharsko: Protest před detenčním centrem

Sofie20. března 2010 se v Sofii ve čtvrti Busmanci konalo před „Střediskem pro dočasné ubytování cizinců“ od 11 do 13 hodin pokojné protestní shromáždění proti zvůli a represi vůči imigrantům a na obranu jejich lidských práv.

Shromáždění se zúčastnilo kolem 40 lidí, kteří protestovali proti tomuto nelidskému místu, za okamžité propuštění zadržovaných lidí a proti stání politice vůči lidem, kteří tam jsou drženi. Protest byl zorganizován Výborem občanské iniciativy a Bulharskou anarchistickou federací. Vedle pořádajících aktivistů přišli akci podpořit i právníci, přátelé ve středisku zadržovaných osob, bloggeři a další. I když bylo dobré počasí a byly rozeslány tiskové zprávy o konání akce, na místo nedorazili žádní novináři. Policie však byla připravena před vysokými hradbami střediska, přesněji spíše vězení, dlouho před příchodem demonstrantů.

Lidé ve vězení byli informováni o protestu a část z nich stála u mříží oken. Byly vidět desítky rukou se znamením „vítězství“ vystrčené skrze mříže. Mnoho lidí uvnitř mělo symbolicky svázané ruce a zavázaná ústa. Skrz mříže také ukazovali fotografie svých dětí a rodin. Z jednoho okna vyvěsili zadržovaní imigranti transparent s nápisem „Busmantzi - Svobodu!“, skandovali „Guantanamo“, „Svobodu“, „Lidská práva“ a „My chceme svobodu“.

Protestující rozdávali letáky o problematice a zpravodaj Svobodná mysl. Leták byl přečten během akce také do megafonu a krátce promluvil i bývalý vězeň detenčního centra. Skandovala se hesla v angličtině a bulharštině jako „Nikdo není ilegální“, „Papíry pro všechny nebo pro nikoho“, „Svoboda pohybu je právem každého“, „Busmanci - Guantanamo“, „Žádné hranice, žádné národy, stop deportacím“ a další.

Pak se konal krátký pochod ulicí k vězení. Policie nezasahovala. Po půl hodině se protestující rozešli se slovy „Vrátíme se, toto je jen začátek.“ Když skupina odcházela, lidé dlouho mávali skrz mříže a křičeli „Děkujeme.“

Šlo o první protest v Bulharsku za práva imigrantů a uprchlíků.

Sofie

Sofie

Sofie

Sofie

Více informací (bulharsky) a fotografie ZDE

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)