Anarchistická federace

Polsko: 37 anarchistů zadrženo v Poznani po srážce s policisty

PoznaňV pondělí 8. března 2010 uspořádalo kolem 50 lidí z kolektivu kolem squatu Rozbrat demonstraci před branou Poznaňského mezinárodního veletrhu (Międzynarodowe Targi Poznańskie), kde se odehrával kongres místních rad z celého Polska. Anarchisté křičeli slogany „Město není firma! Rozbrat zůstane!“ a blokovali bránu. Mnoho aut s úředníky bylo nuceno vrátit se zpátky.

Po chvíli se protestující rozhodli vejít do areálu veletrhu, přičemž je nikdo nezastavil. Pak se pokusili dostat do budovy, ve které se odehrával kongres a byli napadeni policií. Někteří z anarchistů byli surově zbiti, 37 jich bylo zadrženo a odvezeno na tři různé policejní stanice. Většina z nich je již propuštěna s menšími tresty. Podle informací, které se nám povedlo získat, budou tři lidé obviněni z útoku na veřejného činitele, tito jsou ještě pořád ve vazbě.

Cílem demonstrace bylo ukázat, že radnice Poznaně nemá zájem město rozvíjet po sociálně-kulturní stránce, ale stará se jenom o zisky plynoucí od bohatých investorů. Aktivisté a aktivistky z Rozbratu chodívají na zasedání městské rady už víc než rok a úředníci nikdy neprojevili zájem dělat cokoliv pro zlepšení situace. Vedly se debaty o místním rozvojovém plánu městské části Sołacz, kde se nachází i Rozbrat, a tyhle debaty trvaly tak dlouho jenom díky tomu, že se jich účastnilo i mnoho obyčejných lidí, kteří se proti němu stavěli do opozice. Podle plánu má v areálu Rozbratu vzniknout vilová čtvrť.

Mezitím bylo další kulturní centrum, Inner Spaces, které si od města pronajímalo budovu, jednoduše odstraněno a město se rozhodlo pronajmout jejich prostory restauraci. Dvě nezávislá a dlouhodobě fungující kina, Malta a Amarant, musela také zavřít, protože byla převálcována velikými multiplexy a také nezískala žádnou podporu od radnice. Úřady se ale pořád pro Poznaň ucházejí o titul Hlavního města kultury pro rok 2016.

Pondělní akce byla výzvou pro další demonstraci, která se odehraje 20. března.

Bez boje se nevzdáme!

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)