Anarchistická federace

25. únor: Mezinárodní den akcí za znovuotevření Palestinské ulice v Hebronu a ukončení okupace Palestiny

mír pro Palestinu25. únor byl vyhlášen dnem solidarity s Palestinskými obyvateli Hebronu (arabsky al-Khaleel). Aktivisté, aktivistky a organizace po celém světě budou společně pořádat protestní akce, kde budou vyžadovat otevření ulice Shuhada (Shuhada Street) Palestincům a ukončení nelegální okupace palestinských území.  
 
Shuhada Street v palestinském Hebronu bývala hlavní ulicí pro palestinské obyvatele a obchodníky, nacházelo se na ní i populární tržiště. Tato ulice, která prochází nelegální izraelskou osadou, byla poprvé uzavřena Palestincům před 16 lety a dnes připomíná město duchů. Přístup je povolen jen občanům Izraele a turistům. Zdi a dveře zavřených obchodů jsou posety nenávistnými proti-arabskými graffiti. Palestinci, kteří na této ulici vlastní domy, do nich musí vstupovat okny nebo zadními vchody, což často obnáší přelézání zdí a okolních střech.

Tato kampaň se zaměřuje na Shuhada Street jako na symbol nelegálních židovských osad a jejich rozšiřování, jako symbol politiky apartheidu nejen v Hebronu ale i na celém Západním břehu, symbol porušování základních lidských práv a svobody pohybu pod nelegální vojenskou okupací.
 
Vyzýváme proto aktivistické skupiny po celém světě, aby se připojily k tomuto mezinárodnímu dni akcí a zorganizovaly solidární protest, v rámci kterého by symbolicky blokovaly podobnou hlavní ulici v jejich městě. Cílem je nejen zvýšení povědomí a snaha přiblížit veřejnosti, jaký dopad má uzavření takového důležitého obchodního a společenského centra na místní komunitu, ale i projev solidarity a demonstrace síly hnutí za lidská práva.

Schůzka pro ty, kteří by se chtěli zapojit do plánování akcí v ČR:
čtvrtek 11. února v 19.30
v Praze na Truhlářské

 
VIDEO ke kampani ZDE

Více informací v angličtině na http://openshuhadastreet.org
Verze pro tisk 7.2.2010 -ž-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)