Anarchistická federace

Letáky KPK v Nošovicích

...Skupina Kolektivně proti kapitálu rozdávala v pátek 11. prosince v Nošovicích leták, reagující na situaci ve zdejší továrně Hyundai. Zveřejňujeme znění letáku určeného dělníkům a dělnicím z továrny, jelikož ho pokládáme za inspirující i pro ostatní pracoviště, kde chtějí dát zaměstnanci najevo svou nespokojenost.

Více informací o divoké stávce naleznete například ZDE
Leták ke stažení ZDE

BOJ V NOŠOVICÍCH ZAČALI PRACUJÍCÍ. PROTO PATŘÍ JIM!

* Na rovinu: V Nošovicích nepracujeme. Jsme ale dělnická skupina, která podporuje pracující, kteří se sebou nenechají zametat, sledujeme situaci v autoprůmyslu v Česku, známe zkušenosti dělníků, kteří bojovali v automobilkách ve Francii či Itálii, máme kontakty třeba na dělníky v autoprůmyslu v Koreji. K dění v Nošovicích chceme říct jen pár věcí.

* Zaprvé: Respekt. Jít do stávky chtělo, zvlášť v době krize, hodně odvahy a odhodlání. Proti režimu továrny a represi a šikaně ze strany nadřízených se dokázali dělníci z Metal Finish zorganizovat v sílu, které se šéfové báli. Oprávněně, narušení výroby je věc, která na ně platí nejvíc. Dotkne se totiž jejich peněženky.

* Pracující boj začali a o dalších událostech a cílech boje by měli rozhodovat oni sami.

* Odbory požadují po pracujících pravý opak: Nechejte vše výlučně na našem vyjednávání, do ničeho se nepouštějte! Byla by ale chyba věřit tomu, že když budete pasivní, máte šanci domoci se toho, co chcete.

Vždyť věci se daly do pohybu jen díky tomu, že se dělníci ve středu 2. prosince ve prospěch vlastních zájmů pustili do akce.

Sázet na to, že teď je na řadě vyjednávání u stolu a že když budou pracující ukáznění, vedení dá najevo uznání, znamená nechat si utéct šanci. Vedení Hyundai má z Koreje zkušenosti s daleko tvrdšími boji a vyjednávání u stolu ho skutečně nevystraší.

„Není ale teď na místě vstoupit do odborů, aby nás bylo co nejvíc?“ ptají se někteří. Jednota co největšího počtu pracujících je samozřejmě potřeba. Plus minus 400 dělníků ve středu 2. prosince jednotu vytvořit dovedlo. Bez odborů. Dělníci v Dymosu dokázali boj rozšířit. Další z vás vyzývali, aby se přidali lidi z Mobisu a dalších továren. Aniž by odbory pohnuly prstem.

Dělníci k boji odbory nepotřebovali a mnoho z vás si to uvědomuje. A to, že byly obě stávky neodborové, neznamená, že je nikdo nepřipravoval. Měly své organizátory, kteří se starali o to, aby proběhly. Jinými slovy: obě stávky vytvořily základy organizace. Stávkový výbor, který by boj organizoval dál nezávisle na odborech, může vyrůst právě z nich. Dělníci, kteří jsou v odborech, se mohou přidat.

* Nevíme, nakolik sedí pracujícím v Hyundai požadavky, které sepsaly odbory. Určitě by ale měly být předmětem kolektivních debat v továrně (i za cenu přerušení práce) a aktivní dělníci a stávkový výbor by neměli připustit, aby je kroky a cíle odborů jakkoli omezovaly.

* Odbory i Vaněk říkají totéž: Situaci je potřeba uklidnit. Ne. Situaci je třeba, ve prospěch zaměstnanců, vyřešit. K tomu je potřeba síla a moc. A ta není v tom, že na vyjednáváních budou odbory nebo kdokoli mávat tím, že zastupují tolik a tolik dělníků, síla pracujících je ve žlutých obrazovkách.

Organizace práce je navíc v Nošovicích velmi zranitelná. Jak vevnitř Hyundai, tak mimo, ve výrobním řetězci. Přerušení práce na jednom úseku či na jednom dodavatelském pracovišti může narušit celou výrobu. Zranitelná organizace výroby ale sama o sobě nic neznamená – aby jí dělníci mohli využít, potřebují efektivní a silnou sebeorganizaci.

* Tenhle leták vychází z dělnických zkušeností. Je jen na vás, jak s nimi naložíte. Vy nesete kůži na trh. Rozhodnutí, zda bojovat, je vždy těžké a vyžaduje chladnou hlavu, protože neexistuje jistota, že boj skončí vítězně.

Jisté je jen to, že otázka zní: Dnes investujeme energii do práce pro zisky šéfů. Jsme ji připraveni investovat do boje za zlepšení vlastních podmínek? Na odpovědi na tuhle otázku a schopnosti pracujících mít boj pod kontrolou a organizovat se, závisí mnoho: jak velké budou dělnické požadavky, jakou formu bude přímý boj na pracovišti mít...

Rozhodnutí musí být na dělnících a dělnicích, kteří boj zahájili, ne na těch, kdo se teď snaží získat nad ním kontrolu.

Ukázali jste, že máte sílu. Nebojte se jí.

9. prosince 2009
Kolektivně proti kapitálu (ČR/SR)
www.protikapitalu.org
kpk [a] protikapitalu.org

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)