Anarchistická federace

Nepřiměřený policejní zásah při první akci Týdne nepřizpůsobivosti

Zásah proti squatterůmPolicie v sobotu 12. září 2009 v nočních hodinách tvrdě zasáhla proti demonstrantům, kteří přišli podpořit obsazení léta nevyužívané a chátrající budovy, přestože demonstrace byla nenásilná. Výsledkem je zřejmě až sedmdesát zadržených a mnoho zraněných. Pokus o obsazení domu zahájil v Praze Týden nepřizpůsobivosti, během něhož proběhne řada dalších akcí.

Akce probíhala v klidu od svého počátku. Demonstranti se shromáždili už kolem druhé hodiny na Palackého náměstí a pak se vydali k v tu dobu již obsazeném domu na rohu ulic Na Slupi a Apolinářská.

Ani zde to nevypadalo na večerní bouři. Nikdo nestál ve vozovce, lidé posedávali v boční ulici a pasivně podporovali "ty v domu". Členové policejního antikonfliktního týmu je megafonem ubezpečovali, že pokud se nebudou chovat násilně, policie proti nim nezakročí.

Nebyla to pravda. V momentu, kdy se několik lidí vyšplhalo po provaze do domu, policie začala lidi z domu brutálně vytlačovat směrem do vozovky. „Akce byla dopředu ohlášená jako nenásilná a taková i byla, lidé měli dobrou vůli, na policii nikdo neútočil,“ řekl Tomáš Havlín, mluvčí iniciativy Svoboda místo strachu, která Týden nepřizpůsobivosti pořádá.

Za záminku k dalšímu násilí už posloužilo pouhé kolektivní přecházení přes přechod pro chodce. Policie se rozhodla demonstranty zcela rozehnat a zaútočila znova. „Na policii jsme neútočili a po nikom nic neházeli. Celou záminkou k násilí bylo to, že jsme prostě jen nechtěli odejít,“ uvedla jedna z rozehnaných demonstrantek. "Kolem létaly dělbuchy. Mě spolu s dalšími natlačila policie do prostoru, odkud se už nedalo ustupovat. Zblízka mi nastříkali do očí pepřák a ven jsem si musel projít kolem řady policajtů, od každého jsem dostal ránu," říká jeden z účastníků. Do Čech se tak znovu vrátila tradice bicích uliček, nechvalně proslulá z doby před dvaceti lety.

Nebylo to naposled. Skupinu dalších zřejmě až sedmdesáti demonstrantů policie zatkla u kostela sv. Apolináře a v ulici Viničná. "Nebyl tam žádný novinář, takže si nás vychutnali. Dostal jsem spoustu ran," tvrdí Petr, jeden ze svědků zásahu. Bezdůvodné napadení policistou v klidu stojícího muže dosvědčuje i autentické video z Apolinářské (zveřejněno na youtube: http://www.youtube.com/watch?v=09fG5isSGl4).

„Právo na soukromé vlastnictví bylo tvrdým zásahem policie opět nadřazeno nad právo na ochranu zdraví. A to navíc v případě, kdy se vlastník prokazatelně o svůj majetek nestará a nechává ho několik let chátrat,“ komentoval policejní akci Štěpán M. „Prostě, upozorňuješ na nefungující takzvané tržní vztahy? Tak dostaneš přes držku,“ dodal.

Celkem bylo zadrženo kolem sedmdesáti lidí. Média informují zejména o oděrkách policistů, ale na druhé straně jsou vážná zranění. Jedna z dívek má například poraněné oko od policejní výbušky. Další účastník má od výbušky rovněž poraněný obličej.

Policie opakovaně v rozporu s instrukcemi výrobce vhazuje zásahové výbušky do bezprostřední blízkosti osob a riskuje jejich zranění. Tržnými ranami od výbušek byly v minulosti zraněni například technaři na Czechteku v roce 2005 nebo fotograf MF Dnes při zásahu policie v Brně na 1. máje 2007.

Týden nepřizpůsobivosti nekončí, naopak dnes dobře začal. Lidé projevili vůli se nepodrobit a oživit squatting, který v Česku vymřel. Za násilí, ke kterému došlo, nese prvotně odpovědnost policie, která nebyla schopna racionálně zvládnout běžný protest, jehož jedinou zbraní byla pasivní resistence.

Česká iniciativa Freedom Not Fear (Svoboda místo strachu) vznikla v reakci na celosvětovou akci proti represím. Loni se podílela na do it yourself karnevalu proti represím státu – kamerám, omezujícím zákonům a útokům na soukromí.

tisková zpráva inciativy FreedomNotFear.cz, 13. září 2009, 9:00


Výzva zadrženým a zraněným z policejního zásahu 12.9.

Prosíme všechny zadržené, zraněné a obviněné z policejního zásahu na Albertově dne 12.9.2009, aby podali zprávu o svém případu na email: teta@milada.org Popište prosím podrobně co se vám přihodilo, zda máte svědky nebo fotodokumentaci, z čeho jste případně obvinění. V případě vážnějších zranění vyhledejte svého lékaře a nechte si zranění zdokumentovat. Pokusíme se vám poradit co dále podnikat, případně vám zprostředkovat právní pomoc. Případně nás můžete kontaktovat na lince právní pomoci tel.: 775 236 527

kolektiv Milada


Související odkazy:
Squatteři obsadili dům na Praze 2
Aktuální informace ZDE a ZDE
Verze pro tisk 13.9.2009 FreedomNotFear.cz

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)